Paaiškėjo, kaip Jupiteris ir Venera gali stipriai pakeisti Žemės klimatą: taip jau yra buvę ir tai gali būti susiję su gyvybės išnykimais  (3)

Žemės orbita yra šiek tiek elipsinė; maža to, ji nuolatos kinta. Pokyčiai vyksta lėtai, taip, kad kasdieniame gyvenime jų nepastebime, tačiau geologiniai duomenys juos atskleidžia labai aiškiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgą laiką buvo žinoma, kad Jupiterio ir Veneros gravitacija periodiškai, kas 405 tūkstančius metų, turėtų ištempti ir sutraukti Žemės orbitos elipsiškumą, o dabar pirmą kartą aptikti šio periodiškumo įrodymai uolienose.

Ištyrę priešistorinio ežero New Jersey'io valstijoje dugno nuosėdas bei Arizonos valstijoje paimtą uolienos mėginį, mokslininkai nustatė, kad prieš 202-253 milijonus metų būtent šis, 405 tūkstančių metų, klimato ciklas buvo aiškiausias periodinis Žemės orbitos pokytis. Anksčiau, remiantis vien astronominiais duomenimis, buvo apskaičiuota, kad šis ciklas veikė pastaruosius 50 milijonų metų, tačiau senesniais laikais apskaičiuoti tikslias planetų orbitas tampa nebeįmanoma dėl daugybės mažų kūnų gravitacijos įtakos.

Taigi šis atradimas patvirtina, kad 405 tūkstančių metų ciklas egzistavo prieš daugiau nei 200 milijonų metų ir kad jo ilgis buvo toks pat, kaip ir dabar.

Šie rezultatai padės geriau suprasti klimato ir gyvybės evoliuciją Žemėje, ypač tokius procesus, kaip dinozaurų ir panašios megafaunos atsiradimą ir išnykimą.

Tyrimo rezultatai publikuojami PNAS.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(34)
(11)
(23)

Komentarai (3)