Fantastinių filmų scenarijus pildosi – save pasitaisanti elektronika jau čia: tyrėjai skelbia sukūrę „beprecedentę medžiagą“, kurios galimybės beribės (Video)  ()

Mokslininkai sukūrė susitvarkančią medžiagą, kuri galėtų padėti įvairiems mechanizmams pataisyti save net ir po „ekstremalių mechaninių pažeidimų“. Medžiaga atlieka ne tik fizinį remontą, bet gali ir atstatyti nutrauktas elektronines jungtis, o tai potencialiai yra didžiulis privalumas tiems mechanizmams ir robotams, kurie dirba pavojingose aplinkose. Ir jei manote, kad savaiminio susitaisymo mechanizmai skamba kaip iš kažkokios fantastikos srities bei primena „Terminatoriaus“ filmą, tai galime būti arčiau tiesos, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Technologinis proveržis priklauso nuo skysto metalo arba tiksliau tariant nuo skysto metalo lašelių, kurie yra suspenduoti elastomere arba iš esmės lieka silikonu.

Kai ši sudėtinė medžiaga sugenda, lašeliai tarsi sprogsta arba plyšta ir taip leidžia vieniems lašeliams susijungti su gretimai esančiais. Tyrėjai teigia, kad lašeliai yra pagaminti galio metalo pagrindu, kuris gali be jokių trūkdžių perduoti elektrinį signalą skirtingais keliais. Ši medžiaga gali paskirstyti galingumą ar perduodamus duomenis kai susiduriama su signalo praradimais, atsiradusiomis tam tikromis signalo perdavimo pertraukomis ar net kai medžiaga yra fiziškai pažeidžiama.

„Jei mes norime sukurti mašinas, kurios būtų labiau suderinamos su žmogaus kūnu ir natūralia aplinka, turime pradėti dirbti su naujomis medžiagų rūšimis“, - teigė tyrimo autorius Carmel‘is Majidi‘s. Majidi‘s sakė, kad kiti „minkštosios elektronikos“ tyrimai, skirti ištirti lankščiąsias medžiagas, vis dar susiduria su rimta problema, kai jų medžiagos patiria rimtą gedimą. Tuo tarpu „beprecedentis mūsų savaiminio pasitaisymo medžiagos funkcionalumo lygis gali leisti minkštųjų medžiagų elektroniką ir mašinas panaudoti pačiuose įvairiausiuose minkštuose biologiniuose audiniuose ir organizmuose.“

Šios technologijos panaudojimo būdai gali pralenkti daugelio fantazijos ribas. Tai ir robotai ar bet kur, kur tik gali kilti pavojus galios ar duomenų perdavimo infrastruktūrai. Gal skambės ne tiek dramatiškai, bet turbūt yra taip pat naudinga tai, kad tyrimai rodo, kad tempiama naujoji medžiaga išlaiko laidumą, o tai yra itin svarbu dėvimoms technologijoms. Tyrėjai teigia, kad naujoji medžiaga gali būti panaudota ir pripučiamoms technologijoms. Tad vieną dieną kiekvienas sportuojantis turės prietaisą, kuris realiu laiku ir tiksliai stebės visus žmogaus sveikatos rodiklius, o pripučiamos ir elektronika aprūpintos struktūros atlaikys ir ekstremaliausias Marso aplinkos sąlygas.

Mokslininkų tyrimo rezultatai buvo publikuoti moksliniame „Nature Materials“ žurnale, o žemiau esančiame vaizdo įraše demonstruojama naujoji technologija:

(29)
(2)
(27)

Komentarai ()