Tai buvo negirdėtas įžūlumas, bet turėjo stulbinamą poveikį: kaip „Guliverio kelionių“ autorius tautiečiams siūlė savo kūdikius parduoti anglams, kad šie paįvairintų savo racioną, o iš odos pasidarytų pirštines  ()

Airių ir pasaulio literatūros klasikas, „Guliverio kelionių“ autorius Jonathanas Swiftas dėl savo pamfletų ir satyrų buvo užgyvenęs daug priešų. Jo tekstai buvo ryškūs, bekopromisiai, persmelkti kandžios ironijos ir satyros ir greitai tapo politinių kovų ginklu. Suprantama, kad daug kam jie nepatiko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kadangi J. Swiftas publikavo savo tekstus nepasirašinėdamas, už juos negaudavo ir jokio atlygio. Tik už garsiąsias 1726 m. išleistas „Guliverio keliones“ jis gavo 200 svarų honorarą.

Jo pamfletų ciklas „Gelumbinio laiškai“ buvo nukreiptas prieš anglų vyriausybę ir įkvėpė airius siekti nepriklausomybės. Kai kurie tekstai sukeldavo tokį rezonansą, kad anglų vyriausybė būdavo privesta atšaukti kai kuriuos savo sprendimus.

Savo pamfletu „Kuklus pasiūlymas“ J. Swiftas sukūrė eilinį skandalą tiek Airijoje, tiek Anglijoje. Kadangi Airija buvo valdoma Anglijos, o daugiavaikės airių šeimos gyveno neišpasakytai skurdžiai, nemažai mergaičių buvo parduodama net prostitucijai, J. Swiftas pateikė pasiūlymą, kaip išvengti skurdo.

Dalykiniu stiliumi parašytame pamflete buvo siūloma paauginti kūdikius iki metų ir, kol dar nepradėjo kalbėti, parduoti juos anglams, kad šie paįvairintų savo racioną, o iš kūdikių odos galėtų pasidaryti pirštines.

Taip pat tekste pridedama ir receptų, kaip kūdikius geriau paruošti. Be abejo, tokios provokacijos aukščiausių valdovų kritika sukliudė J. Swifto karjerai bažnyčioje. Ir nors rašymas nebuvo pagrindinis J. Swifto užsiėmimas, būtent savo tekstais jis tapo pasaulinio masto rašytoju.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()