5 moksliški galvosūkiai atsipalaidavimui: kurie iš šių teiginių apie sveikatą yra faktai, o kurie - mitai?  (2)

Net ir su šiuolaikine mokslo pažanga žmogaus kūno gerai nepažįstame. Internete dažnai kartojami mitai, susiję su sveikata, o kai kuria ligas patariama gydyti tikrų tikriausiais prietarais. O ar jūs galite atskirti mitus nuo faktų? Štai 5 teiginiai apie sveikatą, jums tereikia atskirti, kurie yra tiesa, o kurie - melas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašius galvosūkius siūlome jau ne vieną penktadienį. Praeitą savaitę klausėme, kurie iš įvairių faktų yra klaidingi. Šįkart užduotis yra panaši, tačiau visi faktai (ar mitai) yra susiję su žmogaus sveikata. Atsakymus surasite antrame straipsnio puslapyje.

1. Įmanoma mirti nuo sudaužytos širdies. Žmonės dažnai patiria širdies smūgius po artimųjų mirties ar kitokių asmeninių tragedijų.

2. Bėgimas ant bėgimo takelio yra sveikesnis nei bėgimas ant asfalto. Asfaltas yra kietas, o mūsų kūnas tam natūraliai nėra prisitaikęs. Bėgimo takelis yra šiek tiek minkštesnis, todėl keliai ir kiti sąnariai kenčia mažiau.

3. Negalima žadinti lunatikuojančių žmonių - tai gali juos pražudyti.

4. Išsišakoję plaukų galiukai turi būti nukerpami - šampūnas ar kondicionierius jų išgydyti negali.

5. Nudegimo skausmas gali būti malšinamas aliejumi ar net majonezu - šie maisto produktai drėkina ir vėsina nudegintą odą.

Atsakymus surasite antrame straipsnio puslapyje.




1. Tiesa. Dažnai šis fenomenas vadinamas „sudaužytos širdies sindromu“. Vienas tyrimas parodė, kad po artimojo mirties širdies smūgio rizika padvigubėja. Panašų efektą turi ir kiti stresą sukeliantys įvykiai, tokie kaip išsiskyrimas ar darbo netektis. Japonijoje taip pat buvo nustatytas ir taip gerai žinomas faktas - įmanoma žmogų mirtinai išgąsdinti.

2. Netiesa. Bėgiojimas gerina sveikatą ir šis poveikis yra stipresnis, kai bėgiojama lauke. Bėgimo takelis yra nedaug minkštesnis už asfaltą, todėl pagalba sąnariams yra minimali. Geriau jau įsigyti gerus, kokybiškus bėgimo sportbačius, kurie šiek tiek sušvelnins smūgius. Vienas tyrimas taip pat įrodė, kad bėgiojantys žmonės artritu ar kitomis sąnarių ligomis neserga dažniau, nors bėgiojimas iš tiesų kelia stresą kaulams ir sąnariams.

3. Netiesa. Per miegus vaikštančius žmones būtina pažadinti. Šis mitas buvo sukurtas todėl, kad pažadinti lunatikuojantys žmonės dažnai labai išsigąsta. Tačiau jei jie nebus pažadinti, jie gali patekti į kur kas pavojingesnę situaciją - kartais jie net sėda už vairo. Nėra jokių įrodymų, kad lunatikuojančio žmogaus pažadinimas kenkia jo sveikatai. Tiesiog parveskite jį į lovą.

4. Tiesa. Plaukai nėra gyvas audinys, todėl jie negyja. Jie gali būti taisomi chemiškai (galima sakyti, suklijuojami), tačiau vienintelis patikimas būdas atsikratyti išsišakojusių plaukų galiukų yra juos nukirpti.

5. Netiesa. Riebalai tik uždaro karštį viduje ir audiniai gali būti dar labiau pažeisti. Ant nudegimo reikėtų pilti vandenį - iš pradžių šiltą, o po to vis vėsesnį.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai (2)