Keistas eksperimentas, kurio šiandien niekas nekartotų - beprotiško malonumo mygtukas ir netikėta pabaiga: negi mokslininkui pavyko išgydyti homoseksualumą?  (27)

1954 metais mokslininkai Jamesas Oldsas ir Peteris Milneras iš McGill'o Universiteto pagaliau surado smegenų malonumų centrus. Jie sukūrė mechanizmą, kuris leido pelei svirtelės paspaudimu stimuliuoti savo smegenų malonumų centrus ir ji tai darė kaip pašėlusi. Tačiau 1970 metais kitas mokslininkas Robertas Heathas nusprendė šias žinias panaudoti kitiems tikslams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai buvo kiti laikai ir homoseksualumas dar nebuvo tapęs visuomenės norma. Heathas manė, kad suradęs būdą paversti homoseksualus heteroseksualais jis padės ne visuomenei, o patiems žmonėms. Heathas, kaip ir ne vienas kitas tuometinis mokslininkas, manė, kad homoseksualumas gali būti pagydomas ir medicina klysta nebandydama surasti tinkamų metodų. Taigi, į savo laboratoriją mokslininkas pasikvietė žmogų, kurį konfidencialumo dėlei pavadino B-19.

Į B-19 smegenis buvo įleisti Teflonu izoliuoti elektrodai. Prireikė šiek tiek laiko, kol viskas buvo suderinta, tačiau galiausiai savanoris eksperimento dalyvis pareiškė staiga pajutęs seksualinį susijaudinimą. Heathas tuol pat prijungė specialų jungiklį, kuris leido B-19 pačiam stimuliuoti savo malonumų centrus - panašiai kaip tai pelei anksčiau minėtame eksperimente. Malonumas buvo toks didelis, kad B-19 tiesiog negalėjo nustoti spaudęs to nelemto mygtuko. Per tris valandas B-19 mygtuką paspaudė 1500 kartų ir, Heatho nuomone, buvo tokioje euforijoje, kad eksperimentą tęsti buvo pavojinga.

Tačiau ką naujo galima sužinoti iš tokio eksperimento? Ogi visai nieko - tai jau buvo įrodyta su pele prieš 16 metų. Heatho tikslas buvo išgydyti homoseksualumą, todėl dabar atėjo laikas pereiti prie naujos tyrimo stadijos - supažindinti B-19 su mergina.

Gavęs reikalingus leidimus mokslo tikslais Heathas į laboratoriją pakvietė prostitutę. Ji su B-19 prisėdo viename kambaryje. Vyras vis dar buvo akivaizdžiai paveiktas ankstesnės stimuliacijos, tačiau visą valandą jokių veiksmų nesiėmė. Pagal instrukcijas, dabar prostitutė pati ėmėsi iniciatyvos ir B-19 nesipriešino - abu užsiėmė seksu. Heathas tai laikė sėkme ir tiesiog netvėrė džiaugsmu.

Visgi, B-19 vėliau sugrįžo į ankstesnes vėžes ir net pats užsiėmė prostitucija. Heathas buvo nusivylęs, tačiau vėliau išgirdo, kad B-19 turėjo romaną su ištekėjusia moterimi, todėl nusprendė, kad eksperimentas buvo bent iš dalies sėkmingas. Tačiau pripažinimo taip ir nesulaukė ir nieko panašaus daugiau nebandė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(39)
(15)
(24)

Komentarai (27)