Pirmieji žingsniai link didingo projekto: kaip nuskraidinti zondą į artimiausią mums žvaigždę Kentauro Proksimą (Video)  (1)

Breakthrough Starshot projekto – zondo skrydžio į artimiausią mums žvaigždę Kentauro Proksimą – komanda praeitą savaitę paskelbė kvietimą siūlyti technologinius sprendimus, kaip būtų galima sukurti reikalingą šviesos burę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šviesos burė – tai lengvas veidrodiškas audinys, kuris atspindėtų Saulės ar galingo lazerio šviesą ir taip būtų įgreitinamas. Prie burės prikabinus krovinį – zondą – pastarasis nulėktų kartu su bure.

Iš principo technologijos veikimas yra pademonstruotas, tačiau skrydžiams Saulės sistemoje burės nenaudojamos, nes Saulės šviesos sukuriamas greitinimas yra labai menkas, o šviesti į zondus galingais lazeriais – neefektyvu ir neekonomiška.

Breakthrough Starshot projekto techninės specifikacijos kelia didelį iššūkį: keleto gramų masės zondą reikės įgreitinti iki 20% šviesos greičio, t. y. 60 tūkstančių kilometrų per sekundę. Tam burė turės būti labai didelė, lengva ir tvirta. Tokiu greičiu skrendantis aparatas Kentauro Proksimą pasiektų per 20 metų.

Per artimiausius penkerius metus ketinama investuoti 100 milijonų dolerių bandant lazerio ir burės sistemą, per kitus penkerius turėtų būti sukurtas veikiantis prototipas, o per dar dešimtį – galutiniai zondai, kurie bus siunčiami į kelionę. Jei šio plano pavyks laikytis, pirmąsias nuotraukas iš Kentauro Proksimos sistemos turėtume gauti po mažiau nei 50 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(20)
(0)
(20)

Komentarai (1)