Užfiksavo ženklų heliosferos pasikeitimą: perspėja, kad artimiausiais metais turėtų reikšmingai pasikeisti Žemę pasiekiančių kosminių spindulių srautai (Video)  (2)

Heliosfera yra burbulas, kurį išpučia Saulės vėjas, nustumdamas tarpžvaigždinę terpę. Dažnai heliosferos kraštas įvardijamas kaip Saulės sistemos riba. Ilgą laiką buvo manoma, kad keičiantis Saulės vėjo stiprumui, turėtų kisti ir heliosferos dydis, tačiau tik dabar pristatyti tai įrodantys stebėjimų duomenys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antroje 2014 metų pusėje Saulės vėjas reikšmingai sustiprėjo, bet jo efektams pasiekti heliosferos kraštą prireikė daugiau nei metų.

2016-ųjų pabaigoje aplink Žemę besisukantį heliosferos pakraščio – heliopauzės – tyrimams skirtą zondą IBEX pasiekė gerokai stipresnis energingų neutralių atomų srautas, nei įprastai. Šie atomai įgreitinami Saulės vėjui sąveikaujant su tarpžvaigždine terpe; jų srauto intensyvumas atspindi Saulės vėjo slėgį ties heliopauze.

IBEX ir Voyager 2 zondo duomenų palyginimas leidžia susidaryti bendrą situacijos vaizdą: Saulės vėjas, pasiekęs heliopauzę, ją ėmė plėsti, bet kartu nuo jos atsimušęs paleido Saulės link energingų atomų srautą.

Tyrimo autoriai prognozuoja, kad artimiausiais metais turėtų reikšmingai pasikeisti Žemę pasiekiančių gama spindulių, kosminių spindulių ir neutralių atomų srautai.

Tyrimo rezultatai publikuojami Astrophysical Journal Letters.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(14)
(6)
(8)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: