Aptiko patį seniausią gyvūno pėdsaką - kas jį paliko prieš 546 mln. metų ir kodėl tai primena žmogaus galūnių pėdsakus  ()

„Science Advance“ žurnale paskelbta naujiena apie kol kas seniausią žinomą gyvūno pėdsaką. Kas prieš 546 mln. metų jį paliko – vis dar tiksliai nežinoma, tačiau šie pėdsakai yra iš to laikotarpio, kuriame, manoma, išsivystė pirmieji gyvūnai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fosilija susideda iš dviejų antspaudų eilučių, kurios rodo, kad tai yra seniausio iki šiol rasto gyvūno su kojomis pėdsakas. Žinoma, mokslininkai nežino ar priešistorinė būtybė turėjo dvi ar daugiau kojų, tačiau manoma, kad pėdsakas priklauso bilateriniam gyvūnui. Tai tokia gyvūnų grupė, kuri turi suporuotas galūnes, šiuo atveju – kojas. Galūnės gyvūną iškėlė virš nuosėdų, kuriomis jis judėjo.

Pėdsakai buvo rasti Pietų Kinijos regione, vadinamame „Yangtze Gorges“. Duomenys gauti iš akmenų rodo, kad fosilija gali būti 541-551 mln. metų senumo.

„Anksčiau rasti pėdsakai yra tarp 540 ir 530 mln. metų senumo. Naujoji fosilija tikriausiai yra 10 mln. metų senesnė“, – teigia tyrimo bendraauotrius Zhe Chen.

Mokslininkas sako, kad bent 3 rūšių gyvūnų grupės turi suporuotas galūnes: nariuotakojai, pavyzdžiui, kamanės, anelidai – diaugešerės žieduotosios kirmėlės, ir tetrapodai – žmonės.

„Didžiausia tikimybė, kad pėdsakas yra nariuotakojo arba anelido“, – mano Z. Chen.

Manoma, kad šis gyvūnas eidamas karts nuo karto sustodavo – nes šalia jo pėdsakų yra landų nuosėdose, kuriose jis greičiausiai ieškojo maisto.

Parengta pagal BBC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()