Kodėl sušaudymas yra laikomas tokia bloga mirties bausmės alternatyva mirtinai injekcijai?  (12)

Nuteistas žmogžudys ir prievartautojas Danny Paul Bible šiuo metu laukia mirties bausmės vykdymo Teksaso valstijoje. Tačiau jo laukimas nėra ramus, nors jis jau porą dešimtmečių žino, kaip atrodys jo gyvenimo pabaiga. 66 metų vyras sunkiai serga ir baiminasi, kad mirtina injekcija tinkamai nesuveiks, todėl prašo jį sušaudyti. Visgi, tokia alternatyva Teksase nėra galima, bet kodėl? Ar sušaudymas nėra humaniškesnis mirties bausmės vykdymo būdas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mirties bausmė yra jautri tema, tačiau tai taip pat yra realybė. Daugybė žmonių JAV ir kai kuriose kitose šalyse palaiko mirties bausmės idėją, nors jos vykdymas dažnai yra brangus, o ir klaidų pasitaiko. Pagrindinis argumentas yra tai, kad sunkius nusikaltimus padarę žmonės negali sugrįžti į visuomenę, o visą gyvenimą juos laikyti kalėjime tiesiog yra beprasmiška. Dar daugiau - nemažai mirties bausme nuteistų kalinių patys prašo paspartinti bausmės vykdymą, nes gyvenimas kalėjime taip pat gali būti nepakeliamas.

Teksasas nenumato sušaudymo kaip alternatyvos mirtinai injekcijai, todėl tikėtina, kad Bible bus pasmerktas įprastu būdu. Tačiau kai kuriose kitose valstijose sušaudymas vis dar yra teisėtas mirties vykdymo būdas. Kaip alternatyva jis siūlomas Jutoje, kur paskutinis sušaudymas buvo įvykdytas 2010 metais paties nuteistojo pasirinkimu.

Egzistuoja ne vienas tyrimas, teigiantis, kad sušaudymas iš tiesų yra humaniškesnis nei mirtina injekcija. Nors idealiu atveju vaistai žmogaus gyvybę atima be skausmo, manoma, kad žmogus išlieka dalinai sąmoningas, todėl patira didžiulę psichologinę kančią. 1938 metais atliktas tyrimas parodė, kad peršauta širdis greitai sustoja, bet žmogus lieka gyvas dar kelias minutes. 1993 metais atliktas tyrimas parodė, kad sušaudymas yra vienas iš mažiausiai skausmingų mirties bausmės vykdymo būdų, tačiau, aišku, skausmingesni už mirtiną injekciją. Dr. Jonathanas Groneras, chirurgas, Ohajo Universiteto profesorius, teigė, kad sušaudymas yra vienas iš humaniškiausių mirties bausmės vykdymo būdų, nes mirtis būna labai greita. Tačiau tiesa yra ta, kad sušaudymas JAV niekada nebuvo populiarus mirties bausmės vykdymo būdas.

Sušaudymas jau labai ilgą laiką buvo laikomas barbarišku mirties bausmės vykdymo būdu, sietinu su laukiniais vakarais. Todėl jam buvo ieškoma alternatyvų - nuteistieji buvo kariami, vėliau - žudomi elektros kėdėse, dujų kamerose, o galiausiai - injekcijomis. Visgi, karyboje sušaudymas visais laikais turėjo kitą prasmę. Bailiai, dezertyrai ir išdavikai būdavo sušaudomi savo bendražygių, taip tarsi parodant, kad visi buvo nuvilti nuteistojo elgesio. Tačiau paprasti kaliniai nėra kariai, todėl nenorima į jų bausmės vykdymą įtraukti tokios didelės grupės žmonių, juolab, kad ir budeliai jaučia psichologinę traumą. Įprastai bent vienas iš šaulių grupės narių gauna tuščią ar vašku užtaisytą šovinį (arba tik vienas gauna tikrą) - taip niekas nežino, kas paleido mirtiną šūvį. Tyrimai parodė, kad tai sumažina atsakomybės jausmą ir psichologinę traumą, tačiau budeliai vis tiek dažnai kurį laiką negali nurimti.

Nepaisant to, ką sako tyrimai, sušaudymas taip pat gali sukelti dideles kančias. Štai Wallace'as Wilkersonas 1879 metais kankinosi net 27 minutes po to, kai šauliai paleido šūvius, bet niekas nepataikė į širdį. Sušaudymas tiesiog laikomas nešvariu ir barbarišku, nors apie jį JAV kalbama vis dažniau, nes vaistų kompanijos atsisako tiekti savo produkciją bausmių vykdymui. 2014 metais atlikta apklausa parodė, kad 65 % amerikiečių mano, kad mirtina injekcija yra humaniškiausias mirties bausmės vykdymo būdas ir tik 9 % taip manė apie sušaudymą.

Taigi, kad ir ką sakytų mokslas, visuomenė apie sušaudymą net nenori pagalvoti. Nors tai pigesnis ir, potencialiai, mažiau skausmingas mirties bausmės vykdymo būdas, jis yra pasmerktas išnykti. O Bible gali tikėtis tik atidėtos egzekucijos ar sėkmingai atliktos injekcijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(7)
(9)

Komentarai (12)