Kelios gudrybės, kaip reikėtų elgtis viešuose tualetuose - tai ką dabar dažnai daro moterys, ne tik nepadeda, bet ir padidina šlapimtakių infekcijos riziką  ()

Visi greičiausiai esame bent kartą patekę į situaciją, kai trūks plyš būtina apsilankyti tualete, vargais ne galais jį randate, o ten nemaloniai nustebina prieš tai besilankiusiojo palikti pėdsakai. Ką tokiu atveju daryti? Aklai pasiduoti gamtos šauksmui ar stengtis kaip nors taisyti padėtį?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūsų pasaulis daugeliu požiūrių yra mikrobų planeta – kaip ir jos gyventojai. Mikroorganizmų gausu ir mūsų kūne: odoje, burnoje, akyse, žarnyne, genitalijose ir kitur. Dauguma žmonių su savimi kiekvieną dieną nešiojasi iki kilogramo mikroorganizmų. Daugiausia jų būtent žarnyne, ir tai ne tik bakterijos, bet ir grybeliai, o kartais ir parazitai.

Tyrimai atskleidė, kad žarnyno mikrobai sudaro nuo 25 iki 54 proc. fekalijų. Žmogaus išmatose galima aptikti pačių įvairiausių perduodamų patogenų bei virusų. Taigi, savaime suprantama, akistata su fekalijomis visada padidina infekcijos riziką, o kaip dėl infekcijų rizikos viešajame tualete?

Šlapinimasis viešoje vietoje

Pasigauti infekciją atsisėdus ant tualeto sėdynės viešajame tualete menkai įmanoma, nes dauguma žarnyno ligų perduodama nuo rankų į burną, tad didžiausią pavojų kelia bakterijomis užkrėstos rankos, maistas ir paviršiai.

Žmogaus odą taip pat dengia bakterijų ir mikrobų sluoksnis, kuris atlieka savotišką apsauginio skydo funkciją.

Taigi, ekspertai tvirtina, kad tualeto sėdynės kloti tualetiniu popieriumi tikrai nereikia. Tiesą sakant, bandant bet kokia kaina išvengti kontakto su tualeto sėdyne, galime ne tik susižeisti, bet ir padidinti infekcijos riziką. Štai kaip situaciją paaiškina moterų sveikatos specialistė Brianne Grogan: „Jei besišlapindamos, pakibsite virš klozeto, labai įsitemps visa apatinė kūno dalis. Kai įsitempia dubens raumenys, apsunkinamas šlapinimosi procesas, tad, skubant nusilengvinti, tenka kiek atsilošti ar pasilenkti, kad srovė būtų stipresnė. Tokios fizinės pastangos sutrikdo vidaus organų veiklą“.

B. Grogan pridūrė, kad taip šlapinantis gali nepavykti iki galo ištuštinti šlapimo pūslę, o tokiu atveju padažnėja noras šlapintis, o ekstremaliais atvejais netgi padidėja šlapimtakių infekcijos rizika.

Nešvari durų rankena

Žmogaus mikrobinė ir imuninė gynybos sistemos kaip reikiant saugo nuo viešajame tualete slypinčių pavojų. Be to, išsivysčiusiose šalyse atsakingos institucijos puikiai supranta, kokią riziką kelia fekalijos, tad viešuosiuose tualetuose labai atidžiai paisoma švaros ir higienos reikalavimų.

Norite būti tikri, jog tikrai pavyks išvengti pavojingų infekcijų? Visada su savimi nešiokitės antiseptinių šlapių servetėlių, kuriomis visada galite apšluostyti tualeto sėdynę.

Ekspertai tvirtina, kad didžiausią grėsmę kelia tikrai ne tualeto sėdynė. Kaip teigiama 2011 metais atlikto išsamaus tyrimo išvadose, kai tualete nuleidžiamas vanduo, besileidžiančio vandens lašeliuose esantys mikrobai pasklinda po gana nemažą teritoriją, įskaitant tualeto dangtį, duris, grindis ir tualetinio popieriaus laikiklį. Norėdami užkirsti kelią tokiai mikrobų migracijai ir sklaidai, anot ekspertų, nuleidę vandenį, turėtumėte nedelsiant palikti tualeto patalpą.

Žinoma, tikrai ne visi žmonės po apsilankymo tualete nusiplauna rankas. Taigi, gana didelė tikimybė, jog viešojo tualeto durų rankena kaip reikiant užteršta. Jei nenorite, kad jūsų rankos išeinant iš viešojo tualeto susiteptų, rankeną nuspauskite alkūne ar ranką pridengę rankove.

Nusiplaukite rankas

Veiksmingiausias būdas, kaip apsisaugoti nuo su tualetu siejamų mikrobų, yra paprasčiausiai plauti rankas. Kruopščiai plaudami rankas, pašalinsite purvą, bakterijas ir virusus, kurie kelia grėsmę tiek jums, tiek aplinkiniams. Ekspertai rekomenduoja rankas intensyviai muiluoti nuo 20 iki 30 sekundžių – būtent per tiek laiko atšoka prie odos tvirčiau prikibę mikrobai.

Svarbu nepamiršti, kad mikrobų ir bakterijų gausu ant viešųjų tualetų praustuvių, rankenų ir rankenėlių, popierinių rankšluosčių konteinerių ir rankų džiovintuvų mygtukų. Taip yra todėl, kad šiuos paviršius žmonės liečia nešvariomis rankomis. Taigi, patariama vandenį užsukti tik nusišluosčius rankas. Jei naudojatės rankų džiovintuvu, jį įsijunkite alkūne.

Taip pat tikriausiai nė nereikia sakyti, kad tualete griežtai nerekomenduojama naudotis mobiliuoju telefonu. Tyrimas atskleidė, kad mūsų mobilieji iki dešimties kartų purvinesni už tualeto sėdynes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(4)
(5)

Komentarai ()