Skelbiamas proveržis kuriant nematomus apsiaustus: surado būdą, kaip galima objektą paversti nematomu bet kuriuo kampu  ()

„Mūsų darbas yra proveržis nematomumo kūrimo srityje”


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Monrealio nacionalinio mokslinių tyrimų (INRS) instituto tyrėjai Optica žurnale publikavo tyrimą, aprašantį naują nematomo apsiausto kūrimo būdą.

Jų įrenginys, pavadintas spektrinio nematomumo apsiaustu, yra pirmasis, kuriuo manipuliuojama objektą apšviečiančios šviesos spalva (bangų dažniu) ir taip jis tampa nematomas.

„Mūsų darbas yra proveržis nematomumo apsiaustų kūrimo srityje,” pristatydamas naujieną sakė tyrimo autorius José Azaña.

Panagrinėkime tai, pradėdami nuo šviesos. Yra toks dalykas kaip elektromagnetinis spektras. Jame telpa įvairiausio dažnio elektromagnetinė spinduliuotė, tam tikra energijos forma. Gama spinduliai, rentgeno spinduliai, šviesa, radijo bangos… Visa tai užima savo vietą šiame spektre.

Rentgeno spindulių ar radijo transliacijų tiesiogiai nematome, nes mūsų akys prisitaikiusios fiksuoti tik siaurą elektromagnetinio spektro dalį, regimąją šviesą. Šią siaurutę spektro atkarpą mūsų akys ir smegenys yra suskirsčiusios į ruožus, kuriuos suvokiame kaip spalvas – viename regimosios šviesos spektro gale yra mažiausio dažnio, raudona šviesa, kitame – didžiausio dažnio, violetinė. Kai kurie šviesos šaltiniai skleidžia ne vieno dažnio šviesą. Tokie šaltiniai vadinami plačiajuosčiais, ir Saulės šviesa yra puikus tokios šviesos šaltinio pavyzdys.

Kai mes ką nors „matome“, iš tiesų regime šių skirtingų šviesos dažnių ir objekto sąveiką. Kai Saulė apšviečia mėlyną automobilį, kito dažnio spinduliavimas sugeriamas, o mėlyną šviesą automobilis atspindi. Mūsų akys aptinka atspindėtą mėlyną šviesą ir mes matome mėlyną automobilį.

INRS tyrėjų prietaisas ir išnaudoja šią sąveiką. Jie aprašo tik žalią šviesą atspindintį objektą.

Kas tokio objektų žmogaus akis nematytų, jie panaudojo specialų filtrą, laikinai perstumiantį žalią spalvą šviesą atitinkančius dažnius į mėlyną. Tada kitu filtru tie dažniai perstumiami atgal į žalią kitoje objekto pusėje.

O koks rezultatas? Žmogaus akis objekto nemato.

Kol kas INRS tyrėjų slepiamasis įrenginys veikia tik viena kryptimi — žiūrovo žvilgsnio kryptis turi sutapti su šviesos sklidimo per pirmąjį filtrą į objektą, kryptimi.

Tačiau, Azaña teigia, kad teoriškai šiuo metodu galima objektą padaryti nematomu iš bet kurios pusės.

O kol kas prietaisas gali padėti apsaugoti telekomunikacijas, kuriose duomenų perdavimui naudojami plačiajuosčiai kanalai. Telekomunikacijų kompanijos savo šviesolaidžiuose tam tikrus dažnius galėtų „paslėpti“, kad pašaliniai stebėtojai plačiajuoste šviesa negalėtų jų šnipinėti.

Tad, kol Nematomo Žmogaus kostiumas nematomumą suteikia tik per fantastikos mėgėjų konferencijas, šis sudėtingas įrenginys nuo pašalinių akių galės slėpti mūsų duomenis.

Kristin Houser

FUTURISM

(20)
(0)
(20)

Komentarai ()

Susijusios žymos: