Rusijos miestą pavertė siaubo filmu - užliejo kraujo raudonumo lietus, o vietiniai jau laukė pasaulio pabaigos: dabar paaiškėjo, kas iš tikro čia dėjosi (Video)  (3)

Rusijos didžiausias ir turbūt keisčiausias regionas yra Sibiras. Kodėl? Neseniai ten lijo raudonas lietus ir tik dabar paaiškėjo, kodėl.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Liepos 3 d. Rusijos pramoniniame mieste Norilske žmonės sulaukė netikėto reginio – tamsiai raudonos spalvos liūties, kuri miestą pavertė siaubo filmu. Automobiliai buvo nudažyti raudonai, o ant asfalto susidarė tokios pačios spalvos balos. Kai kurie žmonės tvirtai tikėjo, kad šis reiškinys praneša apie artėjančią pasaulio pabaigą.

Tuo tarpu Didžiosios Britanijos laikraščiai į tai pažvelgė kiek su humoru ir rašė, jog oras taip pasveikino jų futbolo komandą, tą pačią dieną pasaulio futbolo čempionate laimėjusią prieš rusus. Tačiau šio lietaus priežastis yra daug paprastesnė nei galima pamanyti.

Už tokį neįprastą lietų visą atsakomybę prisiėmė metalurgijos įmonė „Nornikel“. Remiantis Rusijos naujienų agentūromis, įmonė tuo metu tvarkėsi ir valė rūdis nuo savo gamyklos grindų bei stogo. Deja, kažkas pamiršo uždengti talpą, į kurią buvo sudėtos atliekos ir vėjo gūsis jas išpūtė į lauką. Tuo tarpu lietus susimaišęs su dulkėmis įgavo neįprastą raudoną spalvą.

Raudonas lietus Rusijoje

Nors žmogaus sukeltas raudonas lietus yra pakankamai retas reiškinys, tačiau natūraliai atsirandantis yra dažnesnis nei dauguma galvoja. Mokslininkai iš NASA Žemės stebėjimo observatorijos teigia, kad raudono lietaus pėdsakus galima atsekti iki 191 m. pr. Kr. Tuo metu šis reiškinys sukėlė labai daug panikos Romos imperijoje, o sumišę šventikai ėmė aukoti visiems įmanomiems dievams. Dabar raudono lietaus pasitaiko kas kelerius metus.

Pasak NASA, natūraliai tokios spalvos lietus dažniausiai kyla iš Sacharos dykumos spalvoto smėlio. Dulkių debesis iš Afrikos iki Europos ir Viduržiemio jūros gali nupūsti stiprus vėjas, o dulkės, susimaišiusios su audros debesimis, lietui suteikia neryškią rūdžių spalvą. Skirtingos spalvos dulkės sukelia skirtingos spalvos lietų, o kraujo spalva atsiranda tik tada, kai su lietumi susimaišo didelis kiekis rūdžių. Pastarosios atsiranda visur, kur deguonis susitinka su geležimi.

Taigi, jei Sibiro kraujo lietus ir buvo pranašiškas, jis tikriausiai pranašavo daugybę suirzusių darbuotojų, kuriems prieš pasiekiant namus teko pirmiausia užsukti į plovyklą.

Parengta pagal livescience.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(6)
(1)

Komentarai (3)