Astronomas atrado penkis naujus kamuolinius spiečius  ()

Naudodamas NASA WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) atvaizdus, Dr. Denilso Camargo iš Colégio Militar de Porto Alegre, Brazilijoje, Paukščių Tako galaktiniame pūpsnyje atrado penkis naujus kamuolinius spiečius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kamuoliniai spiečiai yra labai senų žvaigždžių sistemos, kurias tarpusavio gravitacija laiko kartu kelių šimtų šviesmečių skersmens sferoje.

Juose yra šimtai tūkstančių ar gal milijonas žvaigždžių. Didelė spiečiaus centro žvaigždžių masė traukia žvaigždes vidun ir suformuoja žvaigždžių kamuolį. Lotyniškai žodis globulus , iš kurio tokie spiečiai ir gavo pavadinimą, reiškia kamuoliukas.

Manoma, kad kamuolinių spiečių populiacijos yra visose galaktikose. Kai kuriose, tokiose, kaip Paukščių Tako, jų yra keli šimtai, o elipsinėse galaktikose jų gali būti keli tūkstančiai.

„Kamuoliniai spiečiai buvo pirmosios Visatos jaunystėje susiformavusios žvaigždžių sistemos ir dažnai vadinamos gyvosiomis galaktikų formavimosi iškasenomis. Todėl jos tapo galingu įrankiu, gerinančiu mūsų supratimą apie Paukščių Tako formavimąsi ir ankstyvąją raidą”

Dr. Denilso CamargoColégio Militar de Porto Alegre, Brazilija

„Kamuoliniai spiečiai buvo pirmosios Visatos jaunystėje susiformavusios žvaigždžių sistemos ir dažnai vadinamos gyvosiomis galaktikų formavimosi iškasenomis. Todėl jos tapo galingu įrankiu, gerinančiu mūsų supratimą apie Paukščių Tako formavimąsi ir ankstyvąją raidą”, sakė dr. Camargo. „Be to, jos padeda tirti dabartines Galaktikos savybes, pavyzdžiui, pūpsnio struktūrą ir kinematiką.”

Naujai atrasti kamuoliniai spiečiai — Camargo 1102, 1103, 1104, 1105 ir 1106 — labai seni, jų amžius siekia 12,5 – 13,5 milijardus metų.

Visi šie spiečiai yra Paukščių Tako žvaigždžių pūpsnyje, Galaktikos centre esančioje maždaug 10  šviesmečių skersmens struktūroje.

Camargo 1102 yra virš Paukščių Tako skersės tolimajame Galaktikos centro pakraštyje, už 26 700 šviesmečių nuo Saulės, 2 800 šviesmečių nuo centro, o vertikalus atstumas – 2 700 šviesmečių.

Kiti spiečiai yra artimojoje Galaktikos pusėje, nuo Saulės nutolusios 14 700 — 18 900 šviesmečių ir per 6 800 — 11 700 šviesmečių nuo Paukščių Tako centro, bet arčiau galaktinės plokštumos.

„Galaktikos pūpsnio formavimasis ir evoliucija yra viena iš svarbiausių neišspręstų dabartinės epochos problemų, todėl tebelieka intensyvių debatų tema,” sakė dr. Camargo.

„Todėl naujų kamuolinių spiečių atradimas – o taip pat jau žinomų spiečių parametrų tikslinimas – pūpsnyje, yra itin svarbus, gerinant mūsų žinias apie Paukščių Tako vidinę istoriją, o taip pat charakterizuojant dabartinę jo evoliucijos stadiją.“

Atradimas skelbiamas straipsnyje, publikuotame Astrophysical Journal Letters .

Sergio Prostak

www.sci-news.com

Denilso Camargo. 2018. Five New Globular Clusters Discovered in the Galactic Bulge. ApJL860, L27; doi: 10.3847/2041-8213/aacc68

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()