Sveikieji žuvų taukai ne tokie jau ir sveiki? Naujas mokslininkų tyrimas griauna senas rekomendacijas kaip saugotis nuo širdies ir kraujagyslių ligų  (1)

Nauji moksliniai tyrimai parodė, kad jeigu maisto papildai su omega-3 riebiosiomis rūgštimis kažkiek ir yra naudingi mažinant širdies ir kraujotakos ligų riziką, tai tas efektas yra labai menkas., rašoma pelno nesiekiančios medicininių tyrimų organizacijos „Cochrane“ svetainėje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-07-24 Sveikieji žuvų taukai ne tokie jau ir sveiki? Naujas mokslininkų tyrimas griauna senas rekomendacijas kaip saugotis nuo širdies ir kraujagyslių ligų  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiek anksčiau buvo nustatyta, kad jokios apsaugos nuo širdies ligų neteikia ir kombinuoti (multivitaminų) papildai.

Omega-3 yra tam tikra riebiųjų riebalų rūšis. Maži šių junginių kiekiai yra būtini gerai sveikatai, tačiau jų pilnai pakanka maiste, kurį mes vartojame. Pagrindinės omega-3 riebiosios rūgštys yra alfa-linoleno rūgštis (ALA), eikozapentaenoinė rūgštis (EPA) ir dokozaheksaenoinė rūgštis (DHA).

Paprastai ALA rūgšties būna augalinės kilmės maiste – riešutuose, sėklose (ypač – graikiniuose riešutuose ir rapsų sėklose). EPA ir DHA yra vadinamosios ilgų grandinių omega-3 rūgštys, kurių paprastai gausu riebioje žuvyje (pvz., lašišoje), taip pat žuvų taukuose, įskaitant ir menkių kepenėles.

Visuomenės sveikatos ekspertai visuotinai rekomenduoja gausiau vartoti omega-3 rūgštis, veikiausiai dėl įsitvirtinusio įsitikinimo, kad šie junginiai apsaugos nuo širdies ir kraujotakos ligų. Mechanizmų, kaip šie junginiai gali apsaugoti nuo insultų ir infarktų, sumažinti kraujospūdį ar sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, prigalvota daug. O šiomis ekspertų rekomendacijomis naudojasi ir maisto papildų gamintojai, siūlantys begalę produktų su omega-3 riebiosiomis rūgštimis.

Tačiau nauja „Cochrane Library“ duomenų bazėje publikuota sisteminė tyrimų apžvalga, apjungianti net 79 atskirų randomizuotų tyrimų, kuriuose iš viso dalyvavo 112 059 žmonės, rezultatus, parodė, kad šie maisto papildai jokios naudos neteikia.

Į apžvalgą buvo įtraukti tyrimai, kurie vertino omega-3 maisto papildų vartojimo naudą širdies ir kraujotakos ligų atžvilgiu, lygindami ją su įprastinio ar sumažinto riebiųjų rūgščių vartojimo poveikiu. 25 tyrimai buvo įvertinti kaip labai patikimi – jie buvo puikiai suprojektuoti ir tinkamai atlikti.

Tyrimuose dalyvavo ir vyrai, ir moterys, kai kurie jų buvo sveiki, kai kurie jau sirgo širdies ligomis. Jie gyveno Šiaurės Amerikoje, Europoje, Australijoje, Azijoje. Tyrimo dalyviams atsitiktiniu būdu buvo skirta padidinti omega-3 vartojimą arba palaikyti įprastinį šių junginių vartojimą su maistu bent metus.

Daugelio tyrimų vykdytojai poveikį lygino vieniems pacientams duodami ilgos grandinės riebiųjų rūgščių papildus piliulių pavidalu, kai kitiems pacientams taip pat atrodančios piliulės buvo duodamos be jokių sveikatai naudingų veikliųjų medžiagų. Tik kai kurių tyrimų autoriai papildomai vertino žuvies vartojimo maistui efektą. Daugumos ALA poveikio tyrimų vykdytojai tiriamųjų mitybą papildė produktais, kuriuose gausu šio junginio: margarinu, graikiniais riešutais ir panašiai. Palyginamosios grupės žmonėms mityba buvo papildyta produktais, kuriuose nebuvo didelio omega-3 kiekio.

Tyrimų apžvalgos autoriai nustatė, kad mitybos praturtinimas papildomu ilgos grandinės omega-3 rūgščių kiekiu daugeliu atveju jokios naudos neteikia arba jos teikia labai mažai. Jie patikimai nustatė, kad šie junginiai pasižymi arba labai menku, arba jokiu poveikiu mirties rizikai dėl bet kokių priežasčių: tiriamųjų grupėje mirties nuo bet kokių priežasčių rizika tyrimo laikotarpiu buvo 8,8 proc., kai kontrolinėje grupėje mirties rizika buvo 9 procentai.

Taip pat mokslininkai nustatė, kad maisto papildymas ilgosiomis riebiųjų rūgščių grandinėmis veikiausiai nepasižymi jokiu apsaugos nuo infarkto, vainikinių širdies arterijų ligų, insulto ar širdies aritmijų. Tikėtina, kad omega-3 riebiosios rūgštys kažkiek sumažino riebalų, trigliceridų ir HDL cholesterolio kiekį kraujyje. Trigliceridų koncentracijos mažinimas, tikėtina, yra nuo širdies ligų kažkiek apsaugantis veiksnys, tačiau HDL cholesterolio kiekio mažinimo poveikis yra priešingas.

Sisteminė tyrimų apžvalga rodo, kad ALA vartojimo padidinimas per maistą ar maisto papildus veikiausiai neturi jokios įtakos mirties nuo širdies ligų ar bet kokių kitų priežasčių rizikai, tačiau, panašu, 2,6-3,3 proc. sumažina širdies aritmijų tikimybę. Mokslininkų teigimu, ALA teikiamas infarkto tikimybės mažinimo poveikis yra toks menkas, kad norint, jog jį pajusti gali nebent 1 žmogus iš 1000.

Be to, nustatyta, kad omega-3 papildų vartojimas neturi jokio poveikio kūno masei ir nutukimui.

Pagrindinis tyrimo autorius, Rytų Anglijos universitete dirbantis (JK) dr. Lee Hooperis sakė: „Galime būti užtikrinti, šios apžvalgos rezultatais, prieštaraujančiais visuotiniam įsitikinimui, kad ilgos grandinės omega-3 riebiosios rūgštys saugo širdį. Ši didelės apimties sisteminė apžvalga įvertino daugybės tūkstančių žmonių ilgalaikių tyrimų rezultatus. Informacijos kiekis buvo didžiulis, o jokio apsauginio poveikio neradome.

Mūsų apžvalga pateikia įtikinamų įrodymų, kad ilgos grandinės omega-3 riebalų (žuvų taukų, EPA ar DHA) maisto papildų vartojimas neteikia jokios naudos širdies sveikatai, nemažina infarktų, insultų ar mirties nuo bet kokių priežasčių rizikos. Kita vertus, nors riebi žuvis yra naudinga sveikatai, iš mažo tyrimų kiekio negalime pasakyti, ar padidinus riebios žuvies dalį mūsų mityboje širdys būtų sveikesnės“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(24)
(5)
(19)

Komentarai (1)