Poilsis paplūdimyje gali baigtis liūdnai: 5 pavojingiausi kenkėjai, kurie puikiausiai gyvena smėlyje  ()

Apsilankymas paplūdimyje gali būti puikus būdas praleisti vasaros dieną. Tačiau beieškodami vietos savo rankšluosčiui pasitiesti turėtumėte neužmiršti, kad pakrantės smėliu dalijatės ne tik su kitais paplūdimio mėgėjais, bet ir su gyvais organizmais, kurie gali būti itin nemalonūs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors dauguma smėlyje randamų mikrobų yra nepavojingi, kai kurie jų siejami su įvairiomis ligomis. Livescience.com pateikia penkis smėlyje aptinkamų patogenų tipus.

Apvaliosios kirmėlės

Pasivaikščiojimas basomis atogrąžų paplūdimiu gali atrodyti puiki ir romantiška idėja, tačiau kai kuriose vietose tikrai derėtų pasisaugoti apvaliųjų kirmėlių (nematodų). Šie parazitai gali apkrėsti tiek žmones, tiek gyvūnus. Kai kurios apvaliųjų kirmėlių rūšys, paprastai apkrečiančios kates ir šunis, gali perduoti užkratą žmonėms per smėlį ar dirvožemį, teigia JAV ligų prevencijos ir kontrolės centro (CDC) specialistai.

Taip nutinka, kai apsikrėtę gyvūnai tuštinasi smėlyje ar dirvoje ir su išmatomis perduoda apvaliųjų kirmėlių kiaušinėlius. CDC teigimu, žmonės gali taip pat apsikrėsti, jei vaikšto basomis ar guli ant apkrėsto smėlio. Štai neseniai pora iš Kanados papasakojo, kaip bevaikščiodami basomis Karibų paplūdimiu susidūrė su apvaliosiomis kirmėlėmis ir apsikrėtė.

Apvaliųjų kirmėlių lervos gali įsirausti į paviršinius odos sluoksnius. Tiesa, kadangi žmogaus kūnas nėra įprasta apvaliųjų kirmėlių gyvenamoji vieta, šie parazitai žmogaus organizme dažniausiai negyvena ilgiau nei šešias savaites, užtikrina CDC.

Auksinis stafilokokas

Meticilinui atsparus auksinis stafilokokas (MRSA) daugiausia problemų sukelia ligoninėse, tačiau tyrimai rodo, kad su šia bakterija taip pat galima susidurti gamtoje, įskaitant ir paplūdimius.

Auksinis stafilokokas – tai odos infekcijas sukelianti stafilokoko tipo bakterija, atspari daliai antibiotikų. Kai kurie žmonės gali savo odoje ar nosyje nešiotis stafilokoko ar net MRSA bakteriją ir nejausti jokių simptomų. Tačiau kitais atvejais, ypač kai žmogus įsipjauna ar ant jo odos atsiveria žaizda, bakterija sukelia užkrėtimą.

Daugelis tyrimų nustatė, kad stafilokoko bakterijos ir MRSA gali gyventi jūros vandenyje ir smėlyje. Pavyzdžiui, 2012-aisiais „Water Research“ žurnale paskelbtas tyrimas analizavo vandens ir smėlio mėginius iš pietinės Kalifornijos paplūdimių. Stafilokoko bakterijų buvo rasta 53 procentuose mėginių, o MRSA bakterijų – 2,7 procentuose mėginių.

Neaišku, ar toks kiekis bakterijų kelia pavojų paplūdimių lankytojams. Mokslininkai ragina atlikti daugiau šios srities tyrimų. Tačiau kol kas nepakenktų išsimaudžius vandenyne ar pasivaikščiojus paplūdimiu nusiprausti po dušu ir taip būti užtikrintiems, kad nepasigausite infekcijos, pataria minėto tyrimo autoriai.

Žarnyno bakterijos

Galbūt teko girdėti, kad plaukiojant vandenyne galima apsikrėsti žarnyno bakterijomis. Sveikatos apsaugos institucijos tikrina vandens kokybę paplūdimiuose, kad padėtų užkirsti kelią ligoms. Tačiau kaip dėl bakterijų smėlyje?

Paplūdimio smėlyje taip pat gali knibždėti daugybė bakterijų, sukeliančių gastroenteritą ar žarnyno infekcijas, sukeliančias viduriavimą, pykinimą ir vėmimą. 2012-aisiais žurnale „Applied and Environmental Microbiology“ paskelbtas tyrimas aiškinosi 53 Kalifornijos paplūdimių smėlio kokybę ir aptiko žarninių lazdelių (Escherichia coli) ir Enterococcus bakterijų, kurių paprastai randama žmogaus žarnyne, taip pat salmonelių ir kampilobakterijų, kurios gali sukelti apsinuodijimą maistu.

Tačiau ar šios smėlyje aptiktos bakterijos iš tiesų gali susargdinti? Galbūt: 2009-aisiais atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 27 tūkst. amerikiečių, apsilankiusių paplūdimyje, parodė, kad žmonės, kasinėję smėlį arba buvę jame užkasti, po apsilankymo paplūdimyje buvo labiau linkę į žarnyno susirgimus nei tie, kurie tokiomis veiklomis neužsiėmė. Tyrėjai visgi pažymėjo, jog tyrimas neįrodo, kad žarnyno susirgimus sukėlė smėlyje buvusios bakterijos.

Grybeliai

Paplūdimyje taip pat yra ir grybelių. Įvairūs grybelių tipai gali sukelti odos ir nagų infekcijas. Plačiai dermatofitų grupei priklausančių grybelių randama paplūdimiuose. Jie gali būti perduodami tiek tiesioginio kontakto su žmonėmis metu, tiek per gyvūnus ar smėlį, teigia JAV mikrobiologijos asociacija (ASM).

Pasak ASM, paplūdimiuose aptinkami dermatofitai apima Trichophyton mentagrophytes ir Trichophyton rubrum grybus, kurie gali sukelti grybelį, mikozę ir kitus grybelinius susirgimus.

Kiti paplūdimiuose randami grybelių tipai apima Aspergillus rūšies grybelius, kurie gali sukelti plaučių infekcijas, taip pat baltuosius balkšvagrybius (Candida), sukeliančius mielines infekcijas.

ASM visgi pabrėžia, kad Aspergillus ir Candida sukeliamomis infekcijomis labiau linkę apsikrėsti tie, kurių imuninė sistema yra susilpnėjusi.

Apvaliosios šunų kirmėlės

Paplūdimių, kuriuose leidžiama lankytis su šunimis, smėlyje gali glaustis Toxocara canis – apvaliosios šunų kirmėlės, parazitai, paprastai užkrečiantys šunis. Žmonės šiomis kirmėlėmis apsikrėsti gali netyčia prariję smėlio ar dirvožemio, kuriame yra šunų išmatų, apkrėstų apvaliųjų šunų kirmėlių kiaušinėliais.

Tačiau apsikrėtimo šiais parazitais rizika paplūdimyje tebėra neaiški. XX. dešimtajame dešimtmetyje Prancūzijoje buvo atliktas tyrimas, išsiaiškinęs, kad apvaliosios šunų kirmėlės dažnai aptinkamos paplūdimiuose. Kitas tyrimas, atliktas Australijoje, parodė priešingus rezultatus – nei viename iš 250 mėginių iš paplūdimių ir parkų, kuriuose leidžiama lankytis su šunimis, nebuvo aptikta apvaliųjų šunų kirmėlių kiaušinėlių.

Australų atlikto tyrimo išvadose pažymima, kad didžiausia riziką apsikrėsti apvaliosiomis šunų kirmėlėmis žmonėms kelia maži šuniukai, mat šie parazitai paprastai aptinkami mažų šuniukų, o ne suaugusių šunų organizme.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(6)
(0)

Komentarai ()