Teksaso universiteto profesoriaus sukurta „Konfeti“ optinė iliuzija - kokios spalvos skritulius matote?  ()

Internete nuobodžiauti tikrai netenka. Pačiuose įvairiausiuose jo kampeliuose galima aptikti tiek įdomių dalykų, kad norint visus juos pamatyti, išgirsti ir perskaityti neužtektų laiko. Tačiau laiko visuomet pakanka vienam dalykui – optinėms iliuzijoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad ir kokį gerą regėjimą turėtumėte, kad ir koks išsilavinęs būtumėte, kai kurie paveikslėliai sugeba taip apgauti protą ir akis, jog neretai kompiuterį išjungiate taip nieko ir nesupratę. Šį kartą siūlome jums pažvelgti į vieną optinę iliuziją, pavadinimu „Konfeti“.

Ją sukūrė Teksaso universiteto Inžinerijos mokslų ir lyderystės profesorius Davidas Novickas. Pažvelkite į šį paveikslėlį ir pasakykite, kokios spalvos yra jame pavaizduoti apskritimai. Ar matote daugybę skirtingų spalvų apskritimų? Jei taip, jūsų akys jus apgavo. Pasak profesoriaus, visos apvalios figūros yra vienodo atspalvio, bet jūsų smegenys mano, kad mato 12 skirtingų spalvų apskritimų.

„Šioje iliuzijoje dėmesys yra sutelkiamas į linijų, o ne į pačių apskritimų spalvas, kurios yra nustelbiamos. Matoma apskritimo spalva yra dviejų spalvų – jį juosiančių linijų ir paties apskritimo – mišinys“, – sakė profesorius.

Paprastai kalbant, mūsų smegenys, remdamosi objektą supančiomis spalvomis, apdoroja tikrąją jo spalvą. Argi nekeista?

Tiesa, socialiniuose tinkluose žmonės ėmė dalytis patarimais, kaip pamatyti tikrąsias apskritimų spalvas. Atsitraukus nuo paveikslėlio, visi apskritimai atrodo skirtingų spalvų, tačiau pritraukus akis arčiau pačių apvalių figūrų, išryškėja tikroji jų spalva.

Ar jau išbandėte? Ar pavyko nustatyti tikrąją apskritimų spalvą?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: