Archeologai liko apgauti: tikėjosi rasti Tutanchamono žmonos kapą, bet liko nustebinti to, ką išvydo  ()

Prieš statydami kapus, senovės egiptiečiai iškasdavo duobes, ir jose palaidodavo artefaktus. Tada netoliese būdavo statomas pats kapas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai archeologai Karalių slėnyje (kur yra palaidotas faraonas Tutanchamonas) atkasė tokias „pamatines duobes“ – bet dideliam mokslininkų sutrikimui, nerado jokio kapo.

Keturios pamatinės duobės buvo aptiktos netoli karaliaus Ay kapo, kuris po faraono mirties vedė Tutanchamono našlę. Duobėse buvo aptikta mėlynai dažyta vaza, peiliai medinėmis rankenomis ir dvi galvijų kaukolės. Keturios duobės buvo išdėstytos stačiakampio forma. Vaizdas radare Vakariniame slėnyje parodė anomalią ertmę, kuri tarsi sufleravo, kad tai yra įėjimas į kapą – ir kaip tyčia netoli pamatinių duobių. Archeologiniai kasinėjimai buvo atnaujinti 2018 sausį.

Faktas, kad įkapės buvo rastos netoli karaliaus Ay kapo sufleravo tikimybę, kad toks kapas turėtų priklausyti Tutanchamono žmonai Ankhesenamun.

Tačiau jokio kapo iki šiol nebuvo atrasta. „Kol kas Vakarų slėnyje nieko neradome“, – sako buvęs Egipto Senienų ministras Zahi Hawass, dabar vadovavęs kasinėjimams. Archeologai prisikasė iki tokio lygio, kuriame radaras rodė galimą įėjimą į kapą, bet nieko nerado. Komanda ir toliau kasinėja netoliese, tikėdamasi ką nors rasti.

„Remiantis mano patirtimi, susijusia su radaru, noriu pasakyti, kad dar joks atradimas Egipte nebuvo padarytas vien su juo. Mano kasinėjimai irgi nėra priklausomi nuo radaro parodymų“, – teigia Z.Hawass.

Radaro naudojimas Karalių slėnyje ir anksčiau pasirodė esąs problematišku. 2016 m. radaras Tutanchamono kape parodė slaptą kambarį, bet pakartojus tyrimą, įrenginys kambario neberodė. O dauguma Karalių slėnio atradimų buvo padaryta dar išvis prieš radaro technologijos atsiradimą. Howardas Carteris faraono Tutanchamono kapą atrado 1922-aisiais, po ilgų kasinėjimų metų.

Z.Hawass sako yra seniai įsitikinęs, kad Karalių slėnyje yra ir daugiau karališkųjų kapų. „Tutmozio II-ojo kapas, dar neatrastas – Ramzio VIII-ojo taip pat. Visos 18-osios dinastijos (1550-1292 m. prieš mūsų erą) karalienės buvo palaidotos šiame slėnyje, ir nė vienos jų kapas taip pat dar nėra surastas“, – 2013-aisiais paskaitoje Karališkajame Toronto muziejuje sakė archeologas.

Bet nors archeologai ir nerado kapo, kurio egzistavimą sufleruoja pamatų duobės, per paskutinius kelerius metus Karalių slėnyje buvo padaryta nemažai atradimų. 2014-aisiais bendra šveicarų-egipitečių komanda kape KV40 (pirmąkart atrastame 1899) aptiko naują kambarį, pilną princų ir princesių mumijų. O jau minėto Z.Hawasso komanda neseniai aptiko senovinę potvynių reguliavimo sistemą.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(5)
(9)

Komentarai ()