Magija ar akių dūmimas: kur slypi kardo rijimo triuko paslaptis? (Video)  ()

Ne vienas iliuzionistas savo triukų arsenalą papildo kardo rijimu. Ir dauguma žiūrovų tai laiko magija arba tiesiog akių dūmimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lengviau priimti faktą, kad tai yra kažkokia iliuzija, nei tikrovė ir iliuzionistas iš tikrųjų kardą susigrūda į savo skrandį. Be to, jeigu yra tekę stebėti kardo rijimo triuką, tikriausiai pastebėjote, kad iliuzionistas mėgina įgauti publikos pasitikėjimą juo lygiai taip pat, kaip ir atliekant kitus triukus – jis neretai pasikviečia žiūrovus įvertinti kardo aštrumą ar net ištraukti kardą.

Žymus magas ir pabėgimo specialistas Harry Houdini apie kardo rijimą rašė savo knygoje „The Miracle Mongers, an Expose“. Anot H. Houdini, kardų rijikai jo laikais prieš pasirodymą treniruodavosi rydami metalinę kardo makštį. Tai patvirtina ir kiti šaltiniai. Anot „Encyclopedia Britannica“, prieš pasirodymą rijikai treniruojasi rydami metalinį vamzdį, kurio ilgis siekia 40-50 centimetrų, o storis – 2,5 centimetro.

Tai yra tam tikra gudrybė, tačiau pačiame kardo rijime nėra jokių iliuzijų ar kitų triukų. Vietoje to, tam reikia daug fizinio ir psichologinio pasiruošimo. Kai kurie rijikai šio pasirodymo mokosi metų metus – mat tai yra itin pavojingas triukas.

Kardo rijimas yra dviejų itin skirtingų objektų susidūrimas – kardo ir viršutinio virškinamojo trakto. Viršutinį virškinamąjį traktą sudaro grupė susijungusių organų: gerklė, ryklė, stemplė ir skrandis. Viršutinis virškinamasis traktas yra gana minkštas ir turi kelis nelygumus, kai yra atpalaiduotas. O štai kardas yra negyvas ir kietas daiktas. Nors kai kurie rijikai ryja lenktus kardus, dauguma tam pasitelkia visiškai tiesius kardus.

Viršutinį virškinamąjį traktą galima laikyti gyva kardo makštimi, į kurią kardas įdedamas. Tačiau reikėtų turėti omenyje tai, kad kardo dėjimas į įprastą makštį nėra mirtinai pavojingas – priešingai nei kardo rijimas. Tiesa, rijime naudojami kardai neturi aštrių kampų, kurie sugebėtų pradurti, subraižyti ar kitaip pažeisti virškinamąjį traktą. Jeigu kas nors prarytų kelis kardus vienu metu, ašmenys praslystų tarpusavyje tarsi žirklės – o tai jau gali grėsti labai rimtais pažeidimais.

Įkišti kardą į makštį yra lengva, o kardo rijimui reikia treniruotis daug metų. Taigi, tai yra pavojingas užsiėmimas, o triuko metu viskas yra tikra. Kitaip sakant – kardo rijimas nėra tik akių dūmimas.

Parengta pagal „How Stuff Works“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(17)
(-13)

Komentarai ()