Archeologiniai kasinėjimai užminė mįslę: nejaugi nukirto galvas savo draugams, nes taip buvo paprasčiau?  ()

Mažiausiai šešiasdešimt 1500 metų senumo palaikų ir šešios trofėjinės kaukolės buvo aptiktos giliose duobėse Vitoro slėnyje pietinėje Peru dalyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl sauso klimato kai kurie palaikai natūraliai mumifikavosi ir jų audiniai išliko be jokio dirbtinio cheminio įsikišimo.

Pasak archeologų komandos, iš viso buvo aptiktos 27 gilios duobės, kiekviena 3-4 metrų gylio. Radinys datuojamas VI mūsų eros šimtmečiu – tai buvo laikai, kai Peru dar nebuvo rašto, ir, Čikagos Universiteto antropologės Maria’os Cecilia’os Lozada’os teigimu, archeologai priskiria radinius vadinamajai La Ramada kultūrai.

Kiekvienoje duobėje buvo keli kūnai, o kūdikiai buvo palaidoti greta suaugusių moterų, kas siūlo hipotezę, kad tai yra vaikai, palaidoti šalia motinų.

Duobėse archeologai taip pat rado ir trofėjines kaukolės, kurios, dar būdamos galvomis, buvo nukirstos nuo kūno po mirties, teigia archeologai. Jie taip pat pasakoja, kad tokios trofėjinės kaukolės aptiktos ir kitose Peru radimvietėse, ir manoma, kad tai yra mūšyje užmuštų priešų galvos. Tačiau M.C.Lozada kad šios galvos, rastos duobėse, priklausė ne priešams, o tos pačios bendruomenės žmonėms, kurie žuvo mūšio metu.

„Kaukolės gali priklausyti ne priešams, bet galbūt kariams, atstovavusiems ginamą bendruomenę“, sako antropologė. Ji mano, kad žygio draugai galbūt parnešė galvas iš mūšio lauko, kad šios galėtų būti palaidotos su savo žmonėmis – nes tempti ištisus kūnus būtų buvęs žymiai didesnis darbas. Tačiau tai yra tik teorija.

Ir kai kas su ja nesutinka, pastebi pati mokslininkė. M.C.Lozada’os komanda planuoja ištirti kaukolių, mumijų ir skeletų DNR bei tam tikrus izotopus. Pastarieji gali pateikti užuominų, kur šie žmonės užaugo. Mokslininkai tikisi, kad tyrimas atskleis, ar trofėjinės kaukolės yra giminingos likusioms mumijoms ir skeletams.

Laidojimo duobių kasinėjimai Vitoro slėnyje buvo vykdomi nuo 2012 iki 2015, mokslininkų komandos tyrimas buvo pristatytas kasmetiniame Amerikos Archeologų bendruomenės susitikime balandį, o publikuoti žurnale bus netolimoje ateityje.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()