Nauji duomenys apie gyvybę Kentauro Omegoje  ()

Kentauro Omega (Omega Centauri) yra masyviausias žvaigždžių spiečius mūsų Galaktikoje, pastaruoju metu dažnai vadinamas nykštukinės galaktikos liekana. Ar galėtų jame ir panašiuose kamuoliniuose spiečiuose egzistuoti gyvybė?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas tyrimas rodo, kad greičiausiai negalėtų.

Kentauro Omegoje esančios žvaigždės bendrai paėmus yra panašios į Saulės aplinkos žvaigždes – tarp jų yra daug mažų raudonųjų nykštukių, ir šiek tiek masyvesnių žvaigždžių. Vidutinis gyvybinės zonos spindulys prie šių žvaigždžių yra pusė astronominio vieneto, kitaip tariant, dvigubai mažesnis už atstumą tarp Saulės ir Žemės. Tačiau spiečiuje žvaigždės yra gerokai arčiau viena kitos, nei vidutiniškai Galaktikoje, tad ir artimi žvaigždžių prasilenkimai yra gerokai dažnesnis reiškinys.

Kentauro Omegoje žvaigždes vidutiniškai skiria mažiau nei 10 tūkstančių astronominių vienetų, o kiekviena žvaigždė maždaug kas milijoną metų artimai prasilenkia su kaimyne. Artimas prasilenkimas šiuo atveju reiškia tokį suartėjimą, kad kaimynė destabilizuoja planetų orbitas. Taigi planetos prie žvaigždžių kamuoliniuose spiečiuose yra nestabilios ir tikimybė ten susiformuoti gyvybei yra nykstamai maža.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(23)
(7)
(16)

Komentarai ()