Kai piliečiai žino daugiau už mokslininkus: kas yra ekstremalus piliečių mokslas ir kaip prie to prisidėti (Video)  ()

Prie piliečių mokslo prisidėti galite netgi žaisdami žaidimus. Bet tai - gerokai daugiau nei žaidimas. Tiesa sakant, jis gali tapti ir įrankiu rūpintis savo aplinka ir net daryti įtaką politiniams sprendimams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Londono universiteto koledže dirbantis Muki Haklay - pasaulyje žinomas tyrėjas, vadovaujantis „ekstremalaus“ piliečių mokslo tyrimų grupei. Ekstremaliu jis vadinamas todėl, kad čia kalbame apie nusistovėjusias ribas griaunantį ir kraštutiniausias pasaulio bendruomenes įgalinantį mokslą.

„Mes norime užtikrinti, kad bet kokia bendruomenė, nepriklausomai nuo jos raštingumo lygio, galėtų įsitraukti į mokslą. Pavyzdžiui, šiuo metu Kamerūno respublikoje dirbame su penkių kaimų gyventojais, kartu kuriame aplikaciją, skirtą rinkti informaciją apie brakonieriavimą. Pagrindinis ekstremalaus piliečių mokslo tikslas - dirbti tiesiogiai su bendruomenėmis ir padėti spęsti būtent joms aktualias problemas“ - pasakoja mokslininkas.

Yra ir daugiau pavyzdžių, kai piliečių mokslas entuziastų pasitelkiamas ekstremaliose situacijose. 2010 m. įvykusios „Deepwater Horizon“ avarijos metu į Meksikos įlanką išsiliejo didelis kiekis naftos ir sukėlė milžinišką gamtinę katastrofą. Netrukus, entuziastų grupė „Public Lab“, savadarbių balionų ir aitvarų pagalba į orą iškėlė fotoaparatus. Taip gautose aukštos kokybės nuotraukose buvo matomos mažiausios detalės ir pagaliau atskleistas tikrasis avarijos dydis.

Piliečių mokslo metodą aplinkos problemoms spręsti galime pasitelkti ir Lietuvoje. Svarbiausia žinoti, jog ir patys galime tyrinėti, rūpintis ir keisti savo aplinką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()