Turintys „Vkontakte“ paskyrą gali turėti labai rimtų problemų: ant įrašo paspaudė „patinka“ ir gavo po 5–6 metus bausmės kalėjime  ()

Didžiausias Rusijos socialinis tinklas „Vkontakte“ paskelbė naujuosius privatumo nuostatus, kurie, valdžios teigimu, skirti kovai su ekstremizmu. Vis dėlto paaiškėjo, kad komentarai, paveiksliukai, memai ar net ant netinkamo įrašo atsidūręs jūsų patiktukas gali pritraukti Rusijos teisėsaugos dėmesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos aukščiausiasis teismas 2017 m. apskaičiavo, kad nuobaudos už ekstremizmą nuo 2012 m. išaugo daugiau nei trigubai. Kadangi „Vkontakte“ su Rusijos teisėsauga nuolat bendradarbiauja, net ir jūsų „like“ ant įrašo, pašiepiančio Bažnyčią, gali būti traktuojamas kaip ekstremizmo skatinimas.

Neseniai moteris iš Sankt Peterburgo papasakojo žiniasklaidai, kad buvo šantažuojama dėl savo veiklos „Vkontakte“. Šio socialinio tinklo vartotojas (-a) vardu Anastasia Bourge reikalavo iš moters 150 dolerių vertės bitkoinų, nes kitu atveju Rusijos gyventoja būtų buvusi paskųsta valdžiai dėl savo „ekstremistinio“ įrašo „Vkontakte“.

„Už 150 dolerių bitkoinais aš neatkreipsiu dėmesio į jūsų pasidalintą įrašą ir duosiu keletą patarimų, padėsiančių internete būti saugesniai, – rašė po Anastasia Bourge vardu besislepiantis virtualus reketininkas. – Nuorodų arba paskyros pašalinimas nepadės, nes „Vkontakte“ dar nuo 2007-ųjų perduoda absoliučiai visus savo surinktus duomenis teisėsaugos institucijomis – net ir tuos, kuriuos pašalinote.“

Pasak šantažuotojo, Rusijos gyventoja už tokį įrašą gali gauti net iki trejų metų kalėjimo. Iš Anastasios Bourge žinučių buvo galima suprasti, kad šantažuojama moteris pasidalijo įrašu apie teroristą Andersą Behringą Breiviką.

Rusijoje jau buvo keletas aukšto lygio bylų už pranešimus „Vkontakte“. Maria Motyznaja buvo apkaltinta tikinčiųjų įžeidinėjimu dėl išsaugotų nuotraukų, problemų sulaukė ir visi, kurie ant to įrašo paspaudė „patinka“. Kai kurie apkaltintieji gavo po 5–6 metus įkalinimo įstaigoje.

„Mail.ru“ grupė, kuriai priklauso „Vkontakte“, ragino atleisti visus, kurie buvo nuteisti už savo veiksmus socialiniuose tinkluose, vėliau socialinio tinklo vadovai paprašė Rusijos valdžios persvarstyti teisės aktus. Patys „Vkontakte“ pristatė privatumo reformas, po kurių pristatymo įrašu pasidalijusių žmonių sąrašą gali peržiūrėti tik pats įrašo autorius. Be to, vartotojai dabar gali padaryti savo puslapius visiškai privačius, kad jų turinys būtų rodomas tik draugams (ir, be abejo, Rusijos valdžiai).

Kibernetinio saugumo ekspertas Marius Pereščius rekomenduoja visiškai ištrinti savo „Vkontakte“ profilį net tuo atveju, jeigu juo jau senokai nesinaudojate. Savaime aišku, Rusijos teisėsauga Lietuvoje nėra veiksni, bet keliaujantys į Rytų šalis turėtų pasisaugoti.

Parengta pagal The Moscow Times

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()