Kodėl šios skruzdės neša žiedlapius aplink negyvą kamanę? Iš pirmo žvilgsnio tai panašu į laidotuves, bet gamtininkas paaiškina tikrąją priežastį (Video)  (1)

Internautų ir mokslininkų susidomėjimo sulaukė vaizdo įrašas, kuriame matyti nugaišusi kamanė ir aplink ją žiedlapius kraunančios skruzdėlės. „Kas čia vyksta? Ar skruzdėlės surengė kamanės laidotuves?“, – spėliojo žmonės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkus taip pat sudomino toks neįprastas vabzdžių elgesys. Žinoma, jie tik juokiasi išgirdę apie laidotuves. Žmonės dažnai mėgsta gyvūnams priskirti žmogiškų savybių.

DELFI pabandė surasti atsakymą, kas gi iš tiesų vyksta šiame vaizdo įraše.

Gamtininkas Selemonas Paltanavičius tikino, kad gamtoje nėra tokios sampratos, kaip laidojimas.

„O jei laidojama, tai su aiškiu tikslu – kad tos aukos kūne būtų galima padėti kiaušinėlius ir būsimi palikuonys turėtų maisto. Arba, kaip šiuo atveju, iš greta augančio augalo žiedlapių sukraunamas į skruzdėlyną panašus kauburėlis ir saugioje jo gilumoje negyva kamanė „karpoma“, dalinama – ji yra skruzdėlių maistas. Taigi, labai sėkmingai nufilmuota situacija gamtoje nėra kuo nors ypatinga. Bet kas, turintis kantrybės, greta skruzdėlyno gali pastebėti pačių įdomiausių elgsenos formų.

Geriausia, kad prieš tai stebėtojas dar pasiruoštų, pasiskaitytų ir jokiu būdu netaikytų tik žmonėms skirtų terminų: laidoja, žudo. Lietuvių kalba yra pakankamai turtinga, ir visus terminus mes turime naudoti tikslingai. Skruzdėlės (daugelis jų rūšių) tikrai nėra vegetarės, tad šis atvejis yra labai dėsningas“, – tikino S. Paltanavičius.

Melburno universiteto mokslininkas Markas Elgaras leidiniui sciencealert.com sakė, kad greičiausiai kamanė guli ant įėjimo į skruzdžių lizdą, todėl žiedlapius nešančios darbininkės, negalėdamos patekti į lizdą, tiesiog juos pradėjo krauti aplink kamanę.

Leidinio iflscience.com pakalbintas Londono Gamtos istorijos muziejaus darbuotojas Davidas Nottonas, tyrinėjantis plėviasparnius, taip pat pritaria šiai idėjai, tačiau jis turi ir kitą versiją.

„Gali būti, kad matome tam tikrą skruzdėlių sukrautą sąvartyną, kur jos suneša atliekas. Arba tai gali būti maisto sandėlys, kur jos krauna maisto atsargas“, – svarsto tyrinėtojas.

Mokslininkai taip pat neatmeta galimybės, kad vis ši situacija gali būti surežisuota žmogaus, norėjusi nufilmuoti jaudinantį vaizdelį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Lina Mustafinaitė
(13)
(9)
(4)

Komentarai (1)