Opportunity gali išgyventi, bet tai kas laukia ateityje, primins paciento pabudimą iš komos (Video)  ()

Gegužę pietiniame Marso pusrutulyje prasidėjusi ir netrukus visą planetą apgaubusi audra pradeda rimti. Tai paskelbė NASA Marso tyrimų padalinys, remdamasis orbitinių zondų stebėjimų duomenimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie duomenys rodo, kad į Marso atmosferą pakyla mažiau dulkių, nei nusileidžia ant paviršiaus, taigi dulkių uždanga atmosferoje sklaidosi.

Be to, nuotraukose vėl galima įžiūrėti paviršiaus darinius. Tai yra labai geros žinios Opportunity marsaeigiui, kuris nuo birželio 10 dienos taupo energiją perėjęs į miego režimą.

Tiesa, dar prireiks bent kelių savaičių, kol Opportunity vėl galės pasikrauti Saulės baterijas. Jei audra truktų daug ilgiau, marsaeigiui grėstų pavojus visiškai išeiti iš rikiuotės, nes net ir miego režime jam reikia energijos šildytuvams, kurie išlaiko baterijų temperatūrą minimaliame saugiame lygyje. Per daug atšalusios baterijos jau nebeatsigautų. Tačiau prieš pat audrą atlikti bandymai parodė, kad baterijų būklė kol kas labai gera, todėl tikėtina, kad jos audrą atlaikys.

Marsaeigio komanda nuolatos stebi situaciją Opportunity apylinkėse ir laukia žinių. Jo grįžimą į darbinę būseną komandos nariai lygina su paciento budimu iš komos – tai gali būti ilgas ir sudėtingas procesas. Bet Opportunity Marse išgyveno jau beveik 15 metų, per kuriuos vieną kartą 2009 metais jau buvo užmigęs dėl panašios audros. Taigi optimizmo prarasti tikrai neverta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(34)
(1)
(33)

Komentarai ()

Susijusios žymos: