Mėnulio vartų programa: kaip NASA planuoja sugrįžti į Mėnulį ir ten turėti nuolat gyvenamą bazę  ()

Mėnulio kolonizavimas yra laikas nuo laiko prisimenama tema, apie kurią pastaruoju metu irgi šnekama gana daug. Neseniai NASA vadovas Jimas Bridensteinas, ir JAV viceprezidentas Mike`as Pence`as kalbėjo apie žmonių grįžimą į Mėnulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pence`as savo kalboje NASA Johnson kosmoso centre šnekėjo apie Mėnulio vartų (Lunar Gateway) programą, kurios tikslas – iki 2024 metų Mėnulio orbitoje pastatyti kosminę stotį su nuolatine įgula. NASA vadovo žodžiais, Mėnulis turėjo tapti JAV prioritetu nuo 2009 metų, kai buvo nustatyta, jog jame yra gausybė vandens.

Kolonija Mėnulyje, pasak jo, yra ir įmanomas, ir reikalingas žingsnis, siekiant plėsti žmonijos egzistenciją už Žemės ribų, nes be Mėnulio ir jame gausimų pamokų Marso kolonizavimas gali pasirodyti tiesiog pernelyg sudėtingas.

Kalbant apie vandenį Mėnulyje, praeitą savaitę pristatyti pirmieji tvirti įrodymai, kad vandens ledas egzistuoja ir Mėnulio paviršiuje, nuolat šešėlyje esančiuose krateriuose arti ašigalių. Apie vandens egzistavimą Mėnulyje žinome jau seniai – jo rasta ir Apollo misijų astronautų pargabentuose mėginiuose, ir smūgių į Mėnulį eksperimentų metu – tačiau anksčiau nebuvo aišku, ar vandens ledo yra Mėnulio paviršiuje.

Dabar, naudodamiesi Indijos zondo M3 (Moon Mineralogy Mapper, Mėnulio minerologijos skanerio) duomenimis, mokslininkai aptiko vandens sugerties spektrines linijas nuolatiniame šešėlyje esančiose kraterių dalyse.

Tiesa, vandens yra nedaug – vos 3,5% šešėlių dengiamo paviršiaus ploto. Tai gerokai mažesnis kiekis nei, pavyzdžiui, Merkurijuje ar Cereroje, ir greičiausiai reiškia, kad Mėnulio paviršiuje ledas susiformavo iš vandens garų ar buvo atneštas smulkių meteoritų, o ne iškilo iš gelmių, kur vandens turėtų būti gerokai daugiau.

Tyrimo rezultatai publikuojami PNAS.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(26)
(0)
(26)

Komentarai ()