Sugalvota dar geresnė idėja, kaip mažytis zondas galėtų nukenksminti Žemei pavojingą asteroidą  (0)

Jei Žemės link artėtų pražūtingas asteroidas, kaip galėtume jį sustabdyti? Kol kas parengtų tam sistemų nėra, bet idėjų – apstu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena iš jų yra nuskraidinti iki asteroido kokį nors zondą ir trenkti juo į asteroidą, taip pakeičiant pastarojo orbitą. Jei tai būtų padaryta pakankamai anksti – likus metams ar net dešimtmečiams iki susidūrimo su Žeme – užtektų nedidelės orbitos korekcijos, kad katastrofos būtų išvengta.

O dabar pasiūlyta idėja, kaip tokį asteroido nukreipimą padaryti daug efektyvesnį: zondas tiesiog galėtų „pasiimti“ mažesnį asteroidą ir į pavojų keliantį objektą trenktis kartu su šia daug didesne mase.

JAV kompanija KinetX Aerospace praeitą savaitę pristatė tokio plano detales. Zondas pirmiausiai iš Žemės nuskristų iki palyginus nedidelio, iki kelių dešimčių metrų skersmens, asteroido kažkur Žemės apylinkėse, prisikabintų prie jo arba atskeltos nuo jo uolienos, ir kartu su ja skristų atgal prie Žemės.

Apsukęs ratą aplink planetą ir gravitacinės svaidyklės efekto padedamas gerokai pagreitėjęs, zondas nuskristų iki pavojingojo asteroido ir į jį trenktųsi. Gerokai didesnė zondo ir uolienos masė sukeltų gerokai didesnį asteroido orbitos pokytį, taigi katastrofiško smūgio į Žemę būtų galima išvengti net ir likus palyginus mažam laiko tarpui – mėnesiams ar net savaitėms.

Kol kas ši idėja yra tik teorinė, ją reikėtų labai nuodugniai išnagrinėti ir išbandyti, prieš taikant praktikoje. Bet gali būti, kad kada nors būtent taip reikės apginti Žemę nuo pavojaus iš kosmoso.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(14)
(4)
(10)

Komentarai (0)