Kas būna, kai 20 km skersmens asteroidas trenkiasi į tokią planetą, kaip Žemė? Tai gali palengvinti net ir kosminės gyvybės paiešką  ()

Planetos, ypač jaunos, kartais patiria didelių asteroidų smūgius. Jie gali į orbitą išsviesti planetos plutos medžiagą, o ši – ilgai skrajoti tarpplanetinėje erdvėje. Iš principo tarpplanetinių dulkių stebėjimai gali padėti nustatyti, iš kokių junginių susideda planetų plutos, arba netgi ar toje planetinėje sistemoje egzistuoja gyvybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar pristatyta tokių tyrimų galimybių studija. Joje įvertinta, kiek medžiagos iš Žemės tipo planetos gali išmušti įvairaus dydžio asteroidų smūgiai, kiek ilgai tos dulkės galo išlikti orbitoje aplink žvaigždę ir kaip sudėtinga būtų nustatyti jų sandarą.

Skaičiavimai rodo, kad 20 km skersmens asteroidas išmestų apie 40 trilijonų tonų medžiagos. Panašiai tiek yra tarpplanetinių dulkių Saulės sistemoje. Tokį dulkių debesį galėtume aptikti šiuolaikiniais teleskopais, tačiau nustatyti jų cheminei sudėčiai reikėtų gerokai jautresnių prietaisų, kokių dar neturime.

Visgi netolimoje ateityje planetinių sistemų dulkių tyrimai gali reikšmingai pagelbėti nustatant ir planetų savybes.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(9)
(4)
(5)

Komentarai ()