Pristatytas unikalus katalogas su tūkstančiais pasaulių, kur gali slėptis kosminė gyvybė  ()

Egzoplanetų tinkamumas gyvybei dažnai vertinamas tik pagal jų atstumą nuo žvaigždės, taip priskiriant jas gyvybinei zonai, kurioje galėtų egzistuoti skystas vanduo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visgi toks skirstymas yra labai paviršutiniškas, nes gyvybės egzistavimui svarbūs ir daugybė kitų faktorių. Tarp jų ypatingai reikšminga yra planetos cheminė sudėtis. Nors kol kas planetų sandaros tyrinėti dar neturime galimybių, galime remtis žvaigždžių sandara kaip apytikriu atitikmeniu, nes planetos ir žvaigždė formuojasi iš tos pačios medžiagos.

Dabar pristatytas žvaigždžių, galimai turinčių gyvybei tinkamų planetų, cheminės sudėties katalogas. Kataloge pateikiami daugiau nei 6000 žvaigždžių, esančių iki 150 parsekų atstumu nuo Saulės ir panašių į mūsų žvaigždę savo mase, stebėjimų duomenys. Tarp jų yra ir žvaigždžių padėtys, judėjimo greičiai bei šviesiai, ir cheminės sudėties informacija – geležies ir dar bent vieno cheminio elemento gausos matavimai.

Tik keli šimtai šio katalogo žvaigždžių turi žinomas planetas, tačiau ateityje neabejotinai jų bus atrasta daugiau. Tada katalogas padės nustatyti, kokių savybių žvaigždės dažniau turi įvairių tipų planetas, ir parinkti planetas tolesniems tyrimams pagal žvaigždžių cheminę sudėtį.

Katalogas yra viešai prieinamas čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()