Ar įmanoma ištreniruoti kaklo raumenis taip, kad taptumėte atsparus kilpai?  ()

Iš karto pasakysime, kad šis klausimas - tik teorinis, kartais kylantis interneto lankytojams. Nieko panašaus bandyti negalima. Nepriklausomai nuo to, koks yra atsakymas į šį klausimą, geriau tai palikti teoriniams pasvarstymams ir niekada neatlikinėti jokių bandymų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų korimas yra labai sena egzekucijos forma, labai plačiai naudojama iki šiol. Kartuvių motyvas dažnai vaizduojamas ir kino filmuose, kur, dažnai, herojai išsigelbėja paskutinę akimirką arba iš kilpos išvaduoja savo draugus. Juk kino mėgėjai mėgsta įtampą, o kur galima pajusti stipresnę įtampą nei stebint kaip strėlė perpjauna virvę, ant kurios pakartas herojaus bendražygis?

Tiesa, realybėje viskas būtų kitaip. Įprasti korimo metodai nepalieka laiko žmonėms išgelbėti. Priešingai nei priimta manyti, pakarti žmonės dažniausiai miršta ne uždusę ar dėl atkirstos kraujotakos, o dėl kaklo lūžių. Dėl to nuo senų laikų egzekucijai nuteisti žmonės su kilpa ant kaklo yra metami kelis metrus žemyn. Tačiau žmogaus kaklas turi pakankamai stiprius raumenis - ar įmanoma juos ištreniruoti taip, kad kilpa nesukeltų mirties?

Susipažinkite - Martinas Burnsas (1861-1937), amerikiečių imtynininkas, sunkiasvorių čempionas. Pats Burnsas yra sakęs, kad imtynėse dalyvavo 6000 kartų ir pralaimėjo tik 7 mačus. Tais laikais imtynės dažnai vyko miestelių mugėse ir kituose viešuose renginiuose, kur pinigų užsidirbdavo ir Siamo dvyniai, ir barzdotos moterys, ir kiti keistuoliai. Tačiau Burnsui imtynių nepakako, todėl jis ėmėsi ir kitų triukų. Vienas iš jų atrodė maždaug taip.

Pasakojama, kad Burnsui tai pavyko dėl jo 50 cm apimties kaklo (šį skaičių pateikdavo pats), kurį ilgai treniravo imtynėms. Savo pasirodymų metu jis nušokdavo iš didelio aukščio ir krisdavo net 2 metrus, kol įsitempdavo virvė. O tuomet būdavo saugiai nuleidžiamas ir išgyvendavo. Kai kabodavo ant kilpos jis dar ir švilpaudavo, kad visiems įrodytų, jog kvėpuoja ir yra sveikas. Burnsas mirė sulaukęs pakankamai garbaus amžiaus, jo mirtis nebuvo susijusi su šiais triukais.

Yra ir dar keli žmonės, kurie tai sugeba, tačiau pažiūrėkime į tai realistiškai. Įmanoma išsiugdyti tokius kaklo raumenis, kad kaklas galėtų išlaikyti kabantį kūną - egzistuoja tai patvirtinančių įrodymų. Tačiau sunku patikėti, kad kaklas atlaikytų kritimą. Staiga įsitempusi virvė į viršų patrauktų žmogaus galvą su didele jėga, kai jo kūnas dėl inercijos toliau judėtų žemyn. Burnsas buvo raumeningas, sunkus vyras - sunku įsivaizduoti tokį kaklą, kuris atlaikytų tokią traumą. Galiausiai, nepamirškite ir odos - kiek kartų Burnsas galėtų atlikti šį triuką? Švenčių metų jis jį demonstruodavo bent kartą per dieną, o prieš tai dar dalyvaudavo imtynėse. Nors įrodymų nėra, tikriausiai nebūtų labai beprotiška manyti, kad būdavo pasitelkiamos kokios nors gudrybės.

Taigi, tikriausiai, kad taip ištreniruoti kaklo raumenų neįmanoma. Pasikabinti stovint vietoje - galbūt. Būti pakartam egzekucijos vykdytojų? Tikriausiai ne.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(18)
(2)

Komentarai ()