8 požymiai, kad jūs turite priklausomybę maistui - jei atpažįstate save, laikas susirūpinti  (2)

Tikriausiai nepavyktų surasti daug žmonių, kuriems maistas būtų tik būdas numalšinti alkį. Visi mes kada nors šventėme geras naujienas gardžia vakariene, o liūdesį užkrimsdavome šokolado plytele ar torto gabalu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kur yra ta riba, skirianti emocinę mitybą nuo maisto priklausomybės arba mitybos elgsenos sutrikimo? Tikslią diagnozę gali nustatyti tik gydytojas, tačiau egzistuoja keli požymiai, kurie turėtų sukelti susirūpinimą. Jeigu nors pusė jų tinka jums (arba jūsų artimam žmogui), verta kreiptis į specialistą.

Jums būna maisto „pagirios“

Jeigu kitą rytą po gausios vakarienės gailitės dėl kiekvieno suvalgyto kąsnio, jaučiate sunkumą pilve, būnate sudirgę, blogos nuotaikos, tikriausiai išvakarėse jūs ne tiek malšinote alkį, kiek slopinote savo emocijas maistu.

Jeigu tokių atvejų pasitaiko dažnai ar reguliariai, veikiausiai turite pagrindo ieškoti specialisto konsultacijos.

Valgote tol, kol pajuntate diskomfortą

Įsivaizduokite skalę nuo 0 iki 10, kur nulis reiškia alkio jausmą, o dešimtukas – visiško skrandžio prisipildymo pojūtį. Jeigu nesugebate sustoti ir valgote tol, kol jūsų skrandis bus maksimaliai prikimštas ir išsipūtęs, vadinasi, turite problemų. Nuo stalo reikėtų pakilti su lengvu alkio pojūčiu. Jeigu jūs reguliariai pažeidžiate šią taisyklę, jums reikia pagalbos.

Turite savo maistinių „trigerių“

Paprastai nevalgote šokolado, bet, jeigu prisėdate, galite sukirsti visą saldainių dėžę? Neprisiliečiate prie picos, nes žinote: jeigu paragausite, nesusilaikysite ir suvalgysite visą? Jeigu tiksliai žinote, kad kai kurie produktai gali sugundyti jus per daug jų prisivalgyti, turite priklausomybę nuo maisto.

Vienumoje ir tarp žmonių valgote skirtingai

Nuo maisto priklausomi žmonės jaučiasi sutrikę, kai jiems tenka malšinti alkį kitų akivaizdoje ar viešoje vietoje. Jie įsideda mažesnes porcijas, pasirenka sveikesnius produktus, kai valgo kartu su draugais. Namuose jų elgesys pasikeičia. Jeigu pastebėjote, kad jūsų mitybos įpročiai namuose skiriasi nuo tų, kurios demonstruojate viešumoje, turite problemų.

Prisiperkate daugiau maisto, nei reikia

Visi žino, kad negalima eiti į maisto produktų parduotuvę alkanam, nes prisipirktume per daug. Jeigu jūs reguliariai parsinešate namo daugiau produktų, nei reikia, arba užeinate į maisto prekių parduotuvę be būtino reikalo, tai gali būti mitybos elgsenos sutrikimo požymis.

Negalite atsisakyti nesveiko maisto net dėl sveikatos

Svarbiausias priklausomybės nuo maisto požymis – žmogus nesugeba atsisakyti kenksmingų produktų net atsižvelgdamas į akivaizdžiai neigiamas jų pasekmes sveikatai. Diabetas, antsvoris, nervingumas – visa tai sukelia nerimą nuo maisto priklausomam žmogui, bet jis nesugeba liautis valgęs tai, kas jam kenkia.

Fantazuojate apie maistą

Didvyriškai atsisakėte torto gabalo ar gruzdintų bulvyčių? Bet kas atsitiko po to? Kai kurie nuo maisto priklausomi žmonės sugeba atsisakyti kenksmingų produktų, bet paskui savo vaizduotėje kuria scenas, kaip jie valgo tą tortą arba kokie skanūs buvo ledai, kurių išsižadėjo. Jeigu elgiatės taip pat, galbūt jums praverstų psichologo konsultacija.

Maistas jums – išsigelbėjimo būdas

Jeigu maistas tapo jums nusiraminimo ar streso įveikimo priemone, žinokite, kad tai yra pavojingas signalas. Galbūt jūs dar nenužengėte per daug toli, bet su laiku įprotis guostis maistu gali peraugti į visišką priklausomybę nuo maisto. Sustokite, kol dar ne per vėlu!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(4)
(8)
(-4)

Komentarai (2)