Pamirškite dviejų litrų taisyklę - kiek iš tikrųjų vandens reikia jūsų kūnui?  (1)

Kas vergiškai laikosi 2 litrų vandens taisyklės, gali pakenkti savo kūnui. Mat vieniems žmonėms reikia mažiau, kitiems – daugiau skysčių, įspėja mokslininkai. Nuo ko priklauso mūsų skysčių poreikis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsigerk. Ar jau gėrei vandens?“ – nuolat girdi artimųjų raginimus tie, kurie tariamai vartoja per mažai skysčių. Toks raginimas būna iš geros širdies, nes dėl vandens trūkumo organizme gali būti pažeisti inkstai, nusilpti atmintis, atsirasti daugiau raukšlių odoje.

Daugiau vandens nereiškia daugiau naudos!

Faktas: pakankamai skysčių svarbu gauti visiems organams ir kūno audiniams. Tačiau ne visiems žmonėms tinka 2 litrų taisyklė. Priešingai: jei žmogus turi versti save gerti, nors nejaučia tokio didelio troškulio, gali pakenkti savo kūnui. Mat nuo skysčių pertekliaus kraujyje gali sumažėti svarbių mineralinių medžiagų. Kai ima trūkti natrio, gresia pykinimas, mėšlungis ir net sąmonės netekimas. Tokią tyrimų išvadą paskelbė Australijos mokslininkai iš Monašo universiteto.

Inkstai „nesidžiaugs“, jei gersite per daug

Gerti daugiau, nei reikalauja natūralus troškulio pojūtis, nesveika net žmonėms su silpnais inkstais. Iki šiol jiems buvo patariama vartoti kuo daugiau skysčių, kad inkstai gerai prasiplautų. Tačiau toks elgesys inkstams nieko gero neduoda. Naujausi tyrimai, kuriuose dalyvavo per 600 pacientų, sergančių inkstų nepakankamumu, parodė, kad po vienerių metų didesnio skysčių vartojimo inkstų būklė nepasidarė nė kiek geresnė, nei buvo iki eksperimento pradžios.

Viską lemia troškulio pojūtis

Labai svarbu atsižvelgti į savo troškulio pojūtį ir negerti tada, kai jo nėra, tai yra neversti savęs vartoti daugiau skysčių, nei kūnas prašo. 1,5 l skysčių ar mažiau per dieną yra pakankamas kiekis.

Vokietijos mitybos draugija apsiriboja 1,5 l skysčių rekomendacija. „Gerti mažiau nei 1,5 l per dieną taip pat nėra blogai. Yra žmonių, kurie pasitenkina ir vienu litru per dieną“, – sakė ekspertė Antje Gahl.

Skaičiuoti vandens kiekį yra nesąmonė

Skaičiuoti kiekvieną išgeriamą vandens stiklinę nėra teisinga. Mat paprastai mes gauname daugiau skysčių iš maisto produktų, pavyzdžiui, sriubos, pomidorų, obuolių, agurkų, melionų, arbūzų.

Kai troškulio jausmas meluoja

Pasitaiko žmonių, kurie beveik niekada nejaučia troškulio, pavyzdžiui, kai kurie senjorai. Kiti žmonės išsivysto per stiprų troškulio pojūtį, nors jų poreikiai nėra tokie dideli. Taip atsitinka sergantiems diabetu. Šių grupių žmonės neturėtų laikytis taisyklės gerti tada, kai pajunta troškulį.

Kartais skysčių poreikis gali net patrigubėti

Tai liečia visus žmones: sveikus ir sergančius, jaunus ir senus. Tam tikromis aplinkybėmis skysčių poreikis padidėja. Taip atsitinka, kai žmogus smarkiai prakaituoja: nuo karščio, sporto, aukštos kūno temperatūros, viduriavimo, vėmimo ar net smarkaus susinervinimo. Tada jam vandens poreikis gali net patrigubėti.

Ką gerti, kai organizmas netenka daug skysčių?

Tokiais atvejais mineralinis vanduo būna svarbiausias gėrimas. Rekomenduotinos ir vaisių sultys, per pusę atmieštos vandeniu. Kava gali numalšinti troškulį, bet dėl kofeino nereikėtų ja piktnaudžiauti. Po sporto nealkoholinis alus padeda atsigauti, bet dėl jame esančių apynių sukelia nuovargį.

Išvada: griežta 2 litrų taisyklė yra neteisinga. Sveiki žmonės turėtų atsižvelgti į savo asmeninį troškulio pojūtį.

Šaltinis: Focus.de

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(53)
(7)
(46)

Komentarai (1)