Į kosmosą iškeltas 1 mlrd. JAV dolerių vertės moderniausias NASA palydovas: stebės, kas dedasi visame pasaulyje (Video)  ()

Moderniausias NASA kosminis palydovas šeštadienį buvo iškeltas į kosmosą, o jo misija – stebėti ledo praradimus pasaulyje bei šylant klimatui pagerinti jūros lygio pakilimo prognozes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gaubiamas tamsos, 1 mlrd. JAV dolerių, pusę tonos sveriantis palydovas „ICESat-2“ buvo paleistas iš Vandenbergo oro pajėgų bazės Kalifornijoje 6 val. 2 min. vietos laiku (16 val. 2 min. Lietuvos laiku).

Tai yra pirmas kartas per beveik dešimtmetį, kai NASA orbitoje turi įrankį, sekantį ledo sluoksnių pokyčius visame pasaulyje.

Ankstesnė misija „ICESat“ buvo paleista 2003-aisiais ir baigta 2009 metais. Per devynerius metus virš Arkties ir Antarkties skraidė misija pavadinimu „Operation IceBridge“, kuri taip pat matavo besikeičiančius ledo sluoksnius. Tačiau vaizdas iš kosmoso – ypač su naujausiomis technologijomis – turėtų būti gerokai tikslesnis.

„Misija surinks pakankamai duomenų, kad būtų galima pamatuoti metinę Grenlandijos ir Antarkties ledo sluoksnių pokytį, net jei tas pokytis siekia vos keturis milimetrus – antro numerio pieštuko plotį“, – pranešime rašo NASA. Misija turėtų trukti trejus metus, bet palydovas turi pakankamai degalų, kad ją pratęstų 10 metų, jei misijos vadovai taip nuspręstų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(31)
(1)
(30)

Komentarai ()