Net sunku tuo patikėti, bet pavojingiausias pasaulio plėšrūnas yra ne kas kito kaip naminė katė!  (4)

Kokie gyvūnai kelia didžiausią grėsmę laukinei gamtai? Tikriausiai pirmiausiai į galvą šauna plėšrūnai, tokie kaip liūtai, raganosiai ar krokodilai. Tačiau vieną didžiausių grėsmių laukinei gamtai kelia mieli ir iš pažiūros negrėsmingi gyvūnai – katės. Mat katės kasmet vien JAV pražudo milijardus gyvūnų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai skaičiuoja, kad katės kasmet yra atsakingos už nuo 1,4 iki 3,7 milijardo paukščių mirčių, o iš viso dėl jų žūsta nuo 6,9 iki 20,7 milijardo žinduolių. Anot jų, pavojingiausios yra benamės ir laukinės katės. Tiesa, naminės katės taip pat pražudo nemažai gyvūnų, o jų savininkai turėtų imtis veiksmų, kad tam būtų užkirstas kelias.

Skaičiai rodo, kad kačių naguose ir nasruose žūsta daugiau gyvūnų nei eismo įvykiuose, susidūrimuose su statiniais ar apsinuodijus. Kačių, kurios buvo prijaukintos žmonių, žudikiškas instinktas yra žinomas visame pasaulyje – ypač salose.

Vis dėlto stebina tai, kad katės yra atsakingos dėl net 33 gyvūnų rūšių išnykimo. Žemynuose jų įtaką apskaičiuoti yra kur kas sunkiau. Kad tai išsiaiškintų, mokslininkai iš Smithsonian biologijos instituto bei JAV vandens ir laukinės gyvūnijos tarnybos išstudijavo eilę tyrimų, kuriuose seniau buvo tiriamos kačių medžioklinės savybės.

Jų analizė atskleidė, kad katės pražudo daugiau gyvūnų, nei buvo manyta anksčiau – paaiškėjo, kad katės nužudo net 4 kartus daugiau paukščių, nei manyta anksčiau. Didžiausią pavojų katės kelia tokiems JAV gyvenantiems paukščiams, kaip strazdas klajoklis, taip pat tokiems žinduoliams kaip pelės, kirstukai, pelėnai, voverės bei triušiai.

Mokslininkų komanda pareiškė, kad laukinės, benamės ir ūkiuose gyvenančios katės pražudo net tris kartus daugiau gyvūnų nei naminės katės. Tiesa, naminės katės pražudo pakankamai ženklų skaičių gyvūnų, o savininkai turėtų imtis priemonių, kad tam būtų užkirstas kelias. Manoma, kad tinkamai ant katės kaklo pritvirtinta apykaklė ir varpelis turėtų sumažinti šios problemos mastą.

Parengta pagal BBC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(25)
(23)
(2)

Komentarai (4)