Paaiškėjo dar viena senovės paslaptis majų istorijoje: aptiko 1500 metų senumo išraižytą altorių - aiškėja, kad buvo dar niekam nežinomas galingas karalius (Video)  (1)

Giliai Gvatemalos džiunglėse, senovės majų mieste La Corona aptiko 1500 metų senumo išraižytą altorių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Radinys, pristatytas Gvatemalos miesto Archeologijos ir Etnolgijos muziejuje, yra kol kas seniausias radinys iš La Corona radimvietės, ir reprezentuoja klasikinį majų periodą, besitęsusį nuo 250 iki 900 metų, sako archeologai.

Raižinių analizė atskleidė, kaip prasidėjo galingos Kaanul dinastijos valdymas, trukęs 200 metų.

„Šio altoriaus atradimas leido mums identifikuoti visiškai naują La Corona karalių, kuris turėjo labai glaudžius ryšius su Kaanul karalyste, žymiu senovės majų miestu Dzibanche ir dar vienu netoliese esančius miestu El Peru-Waka“, – sako Vidurio Amerikos tyrimų instituto Tulanės universitete (JAV) direktorius Marcello Canuto.

Altorius, pagamintas iš didžiulio kalkakmenio gabalo, vaizduoja anksčiau nežinomą karalių – Chak Took Ich'aaką – nešanti dvigalvę gyvatę. Pasak „National Geographic“, tai – ne sutapimas: Kanuul dinastija dar buvo žinomi kaip „gyvačių karaliai“.

Šalia šio raižinio matyti vertikalūs hieroglifai, žymintis pusės katuno periodo pabaigą Majų kalendoriuje. Katunas – laiko vienetas, šiuo atveju žymintis konkrečią datą, 544 gegužės 12.

„Keletą klasikinio majų periodo šimtmečių Kaanul karaliai valdė didžiąją dalį majų apgyvendintų žemumų. Šiame altoriuje slypi informacija apie jų ankstyvąsias ekspansijos strategijas, visa tai demonstruoja, kad nuo pat pradžių La Corona miestas vaidino svarbų vaidmenį“, – teigia Archeologijos ir antropologijos tyrimų centro Gvatemalos slėnio universitete direktorius Tomas Barrientos.

M.Canuto ir T.Barrientos tyrinėja La Corona nuo 208 – vadovaudami kasinėjimams, versdami hieroglifus ir tirdami erdvė lidaru (technologija, kuri vietovės topografavimui naudoja milijardus šviesos spindulių), o taip pat prisidėdami ir prie cheminės analizės.

Komanda tyrinės altorių ir toliau – tikėdamiesi aptikti dar kokių paslapčių apie tai, kaip Kaanul karalystė taip iškilo majams priklausiusiose žemumose.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai (1)