Ką bendro turi kramtoma guma ir padangos? Ir ar tai yra maistas?  ()

Kramtoma guma - plačiai paplitęs būdas pramankštinti žandikaulį, pašalinti nemalonų burnos kvapą ir apgauti skrandį. Kramtomoji guma iš tiesų priklauso maisto kategorijai, nors jos valgyti negalima. Kas tada tai yra, jei ne maistas? Ir ką bendro ji turi su automobilių padangomis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak JAV Maisto ir vaistų administracijos, kramtomoji guma yra mažos maistinės vertės maistas. Daug specialistų su tuo nesutinka - guma turėtų priklausyti kokiai nors kitai kategorijai - juk jos valdyti negalima. Tačiau administracija teigia, kad tai yra žmonių vartojimui skirtas produktas, kuris yra kramtomas ir virškinamas. Todėl tai yra maistas, net jei naudos žmogui nesuteikia ir didžioji jo dalis yra nevalgoma.

Ir iš tiesų, nors gumos pagrindas iš tikrųjų yra nevalgomas, kramtydamas gumą žmogus gauna nemažą dozę cukraus ir kitų priedų. Taip  - kad ir ką sakytų reklamos, kramtoma guma kenkia jūsų dantims. Gumos pagrindą sudaro visa eilė ingredientų, tarp kurių kartais yra ir natūralių dervų. Jų, beje, gumoje vis mažėja, nes sintetinės alternatyvos yra kur kas pigesnės. Ypač turint omenyje tai, kad jos dažnai yra naudojamos pramonėje.

Štai butilo guma, dažnai sutinkama kramtomoje gumoje, yra ir sandariklių, glaistų, butilo juostų ir kitų statybinių medžiagų sudėtyje. Butilo guma labai dažnai naudojama ir automobilių padangų gamyboje - ja padengiamas vidinis padangos paviršius. Toks tat ryšys tarp kramtomos gumos ir automobilių padangų - abiem naudojamos tos pačios medžiagos. Tačiau ir tai dar ne viskas.

Kramtomoje gumoje būna ir polietileno - tai yra jums gerai pažįstamas plastikas, naudojamas įvairių pakuočių ir maišelių gamyboje. Kita sudėtinė dalis - polivinilo acetatas, naudojamas įprastuose baltuose klijuose. Galiausiai, kramtomoje gumoje pasitaiko ir parafino vaško, kuris yra šalutinis naftos pramonės produktas. Ne visai malonus sąrašas, tiesa?

Iš tiesų, tai keista, kad iš tokių medžiagų pagamintas produktas yra laikomas maistu. Tačiau jos netirpsta vandenyje - visos jos yra nevalgomame gumos pagrinde. Blogiausia tai, kad dėl jų kramtomoji guma nesuyra labai ilgą laiką. Singapūre kramtomoji guma buvo visiškai uždrausta dar 1992 metais, siekiant švaresnių šaligatvių ir saugesnio viešojo transporto (kur guma gali užkirsti slankiojančias duris). 2004 metais šis draudimas iš dalies panaikintas - becukrės gumos dabar galima įsigyti vaistinėse su gydytojo receptu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()