Paaiškėjo tiesa apie dar 1954 metais aprašytus žiaurumus Centrinėje Amerikoje - ilgą laiką tuo tikėjo daugelis mokslininkų, nors iš tikro nebuvo nieko panašaus?  (1)

1954 m. archeologas Samuel Lothropas aprašė siaubingą vaizdą, kurį jis aptiko vienoje archeologinėje radimvietėje Panamoje. Kūnų kapojimas ir sudarkymas, žmonių aukojimas, gyvųjų laidojimas, kanibalizmas, nuo kaulų plėšiama mėsa, galvų kirtimas – visa tai buvo aptikta vienoje kapavietėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo to laiko iliustruojant kultūrų žiaurumą šis tyrimas buvo pacituotas ar paminėtas bent 35 kartus. Tik štai vienintelė problema – neegzistuoja nė vienas įrodymas, kad visi išvardinti baisumai vyko. Taip teigia Smithsonian Tropinių tyrimų instituto archeologai, atlikę ilgą ir kruopščią palaikų, įrodymų ir paties tyrimo analizę.

Mokslininkai pateikė išvadą, kad kauluose nėra jokių ženklų, rodančių traumą mirties metu ar prieš pat ją. Tad kitais žodžiais tariant, S.Lothropo liudijimas nėra šiek tiek perdėtas – fiziniai įrodymai rodo, kad to, ką teigia britų archeologas, nė būti nebuvo.

Playa Venado kapavietę Venado paplūdimyje Panamoje S.Lothropo komanda kasinėjo 1951-aisiais. Kapavietė datuojama 550-850 m., ir joje buvo rasti 202 skeletai, o taip pat įkapės – o vėlesni archeologai atkasė dar 167 palaikus. S.Lothropo straipsnis „Žudynės, aukojimai ir sudarkymai Venando paplūdimio kapinyne Panamoje“ uždavė toną daugeliui vėliau publikuotų mokslinių darbų.

Harvardo universiteto Peabody Archeologijos ir Etnologijos muziejuje dirbęs S.Lothropas tvirtino, kad maniera, kuria buvo aptikti kaulai, akivaizdžiai rodė smurtą ir žiaurumus. Ir tokių teiginių tuo metu patikrinti nebuvo kaip, nes bioarchelogijos mokslo šaka susikūrė dar tik po dešimtmečių. Tačiau britui galima padėkoti už kruopštų dokumentavimą ir palaikų išsaugojimą – 77 skeletus jis nusiuntė Nacionaliniam Smithsonian Gamtos istorijos muziejui, prašydamas juos įvertinti – ir kur jie išliko iki šių dienų.

Nicole Smith-Guzmán ir Richard Cooke mano, kad S.Lothropo ataskaitą smarkiai paveikė XVI a. konkistadorai – pastarųjų tikslas ir buvo parodyti vietinius Pietų Amerikos gyventojus kuo žiauresniais, pavojingesniais ir mažiau civilizuotais. „Dabar suprantame, kad Ispanijos kronikininkai buvo motyvuoti piešti vietines populiacijas kuo tamsesnėmis spalvomis, kad egzistuotų motyvas jas užkariauti. Bet priešingai nei žiaurumus ir atsainų požiūrį į mirusiuosius, Playa Venado iš tiesų demonstruoja kaip ikikolumbinės eros žmonės rūpinosi savo gentainiais po mirties“, sako N.Smith-Guzmán.

Mokslininkai ištyrė visus 77 Smithsonian muziejuje esančius skeletus, o taip pat archyvinius duomenis bei fotografijas ir oficialių ir neoficialių radimvietės kasinėjimų – t. y. ir stovyklos užrašus, piešinius, laiškus ir kitus raštus. Jie taip pat išanalizavo etnoistorines ispanų kronikininkų ataskaitas, aprašančias europiečių kontaktus su Centrinės Amerikos čiabuviais. Vieninteliai N.Smith-Guzmán aptikti sužeidimai skeletuose buvo sugiję dar likus daug laiko iki mirties, ir tik vienas iš jų liudijo traumą, gautą smurtiniu būdu.

S.Lothropo teiginiai, kad palaidotieji patyrė priešmirtinį smurtą, daugiausiai rėmėsi pozomis ir maniera, kuria gulėjo atrasti skeletai. Atviros burnos, rašė jis, reiškė tai, kad aukos buvo užkastos gyvos, o atsiskyrę slanksteliai jo manymu garantuotai reiškė traumą. Tuo tarpu šiuolaikiniai mokslininkai mano, kad vis tai iš tiesų reiškia antrinį perlaidojimą – įtakingų asmenų palaikų išsaugojimą.

„Vienoda palaidojimų tvarka ir priešmirtinių traumų nebuvimas prieštarauja S.Lothropo smurtinių mirčių interpretacijoms. Tarp tirtų kaulų trauminių sužeidimų išvis mažai, o atviras burnas, kurias mini S.Lothropas, nesunku paaiškinti irimo metu pasireiškusiu raumenų atsipalaidavimu“, – mano N.Smith-Guzmán. Mokslininkų teigimu, šie atradimai sutampa ir su kitais ikikolumbinės eros palaidojimais kolonijinėje Panamoje – o ne demonstruoja kultūrinį žiaurumą, aukojimus ir kanibalizmą.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(3)
(13)

Komentarai (1)