5 mitai apie lytiškai plintančias ligas, kuriais tikėti pavojinga  (3)

Ar įmanoma užsikrėsti lytiškai plintančia liga vien prisėdus viešajame tualete? O užsiimant seksu su žmogumi, kuris to nėra anksčiau daręs? O tatuiruočių salone? Lytiškai plintančias ligas supa daug mitų, kurie gali būti pavojingi - štai 5 iš jų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Lytiškai plintančią ligą (LPL) galima gauti prisėdus viešajame tualete

Taip, tai yra mitas. Viešųjų tualetų paviršiai nėra švarūs, tačiau juos daugiausia dengia bakterijos ir visokie nešvarumai - lytiniu keliu platinamų virusų ten beveik nėra. Daugelis lytiškai plintančių ligų plinta per kūno skysčius, todėl tikimybė užsikrėsti kokia nors infekcija vien prisėdus tualete yra mikroskopiškai maža.

2. Neįmanoma užsikrėsti LPL, jei partneris dar nėra turėjęs lytinių santykių

Tai, kad žmogus nėra turėjęs lytinių santykių, dar nereiškia, kad jis nenešioja kokio nors viruso. Taip jau yra, kad LPL gali būti perduodamos ir kitokio kontakto metu. Pavyzdžiui, per adatas ar bučinius. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad kartais žmonės tiesiog meluoja, kad yra „nekalti“, nes yra išbandę tik kitokį seksą.

3. Neįmanoma LPL gauti tatuiruočių salone

Įmanoma. Yra žinoma atvejų, kuomet per nešvarias adatas buvo perduota ŽIV infekcija ir daugybė kitų ligų. Viskas priklauso nuo to, kokių higienos normų laikosi tatuiruočių ir auskarų salonas. Būtina apie tai pasikalbėti prieš perkant kokias nors paslaugas.

4. Neįmanoma užsikrėsti LPL oralinio sekso metu

Dažnai prezervatyvai naudojami tik siekiant išvengti nėštumo, tačiau jie taip pat turėtų būti skirti apsaugai nuo ligų. Juk net ir oralinis seksas gali baigtis lytiškai plintančia liga, pavyzdžiui, herpesu. Tokio sekso metu abu žmonės vienas kitam gali perduoti ligas, nesvarbu, kaip tai vyksta.

5. Du prezervatyvai geriau nei vienas

Trintis tarp prezervatyvų juos lengvai suplėšo, todėl visada geriau naudoti vieną. Gydytojai taip pat pastebi, kad kai kurie natūralūs prezervatyvai nuo infekcijų neapsaugo - tai dažniausiai nurodo gamintojas. Tuo tarpu latekso prezervatyvai yra saugesni. Jei žmogus yra alergiškas lateksui, galima poliuretano prezervatyvus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai (3)