Kodėl kalnų ožkos Olimpo nacionaliniame parke nebesitraukia nuo takų ir net pradėjo pulti žmones? Neįtikėtina priežastis - viskas dėl žmonių šlapimo (Video)  (2)

Olimpo nacionalinis parkas Vašingtone turi problemą - didėjančiai kalnų ožkų populiacijai tenka ieškoti naujų namų. Kalnų ožkos čia nėra vietinės ir ilgą laiką buvo sunku paaiškinti jų elgesį. Tačiau dabar aišku, kad jas traukia žmonių šlapimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalnų ožkos Olimpo nacionaliniame parke atsirado trečiajame praeito amžiaus dešimtmetyje. Jos čia puikiai prigijo ir tapo patraukliu vaizdu. Kalnais lengvai šokinėjantys gyvūnai patiko parko lankytojams, o ir augmenija pasirūpindavo. Tačiau pastarajame dešimtmetyje jų stipriai padaugėjo ir populiacija vis stipriau auga. Ožkoms laikas iškeliauti.

Parko direkcija priėmė sprendimą ožkas sugauti ir sraigtasparniu nugabenti į mišką. Taip tikimasi pašalinti bent 90 % visų Olimpo nacionaliniame parke esančių ožkų. Likusios 10 % negalės džiaugtis ramybe - jos bus medžiojamos mirtinais ginklais. Ožkų parke turi nelikti. Tai yra sunkus, bet būtinas sprendimas, nes aiškėja, kad jų elgesys po truputį keičiasi.

2010 metais ožka užpuolė ir mirtinai sužalojo keliautoją. Jos vis dažniau būriuojasi prie žygiams skirtų takų, nesitraukia turistams iš kelio ir juos puola. Jos taip pat po truputį ardo ir takų apylinkes. Mokslininkai suko galvą, kas pasikeitė, tačiau panašu, kad ožkas tiesiog traukia šlapimas. Jos ima kasti ten, kur kas nors būna nusilengvinęs, o tokios vietos, žinoma, yra arti pasivaikščiojimo takų.

Olimpo ožkos iškeliauja

Kodėl ožkoms parūpo šlapimas? Viskas labai paprasta - jas traukia šlapime esantys mineralai. Iš šlapimo jos gauna druskos, kuri padeda joms augti. Manoma, kad pagyvėjęs turizmas tapo vienu iš veiksnių, kodėl ožkų populiacija taip stipriai išaugo. Buvo svarstytos įvairios alternatyvos, tačiau kitų būdų kontroliuoti ožkų gimstamumą nėra - jos turi būti pašalintos visiškai.

Taigi, ožkos nuo Olimpo kalno iškeliaus sraigtasparniais ir keliautojai galės vaikščioti šiek tiek ramiau. Visgi yra ir prieštaraujančių tokiems veiksmams - ožkos šioje vietoje gyveno daugiau nei 90 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai (2)