Norite Marso dirvožemio? Kainuoja tik 20 dolerių už kilogramą - prasidėjo pirmieji užsakymai, kai kas perka ir po pusę tonos (Video)  ()

Viso pasaulio mokslininkai norėtų tyrinėti kitas planetas. Visgi, į Žemę pavyzdžiai iš kosmoso parkeliauja itin retai. Ką reikėtų daryti, norint paeksperimentuoti su Marso dirvožemiu? Pasirodo, jo galima tiesiog nusipirkti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kur yra paklausa, būtinai atsiras ir pasiūla. Štai Centrinės Floridos Universiteto mokslininkai sumanė Marso dirvožemį sukurti Žemėje. Sukurtas produktas atitinka Raudonosios planetos paviršių ir kainuoja po 20 JAV dolerių už kilogramą.

Sukurti šiuos pavyzdžius moksliniams tyrimams nebuvo lengva. Tačiau mokslininkams labai padėjo Marso zondo „Curiosity“ surinkti duomenys. „Curiosity“ savyje turi cheminę laboratoriją, kuri leidžia tirti Marso dirvožemį. Vėliau šie duomenys yra siunčiami į Žemę - taip mes apie mūsų planetos kaimynę sužinome daugiau. „Mars Global Simulant-1“ pavadinti dirbtiniai Marso dirvožemio pavyzdžiai yra skirti ne šiaip vaikų žaidimams - jie turi labai svarbų tikslą.

Mokslininkai viliasi, kad tikslūs dirbtiniai Marso dirvožemio pavyzdžiai padės standartizuoti eksperimentus Žemėje. Šiuo metu skirtingos laboratorijos pačios gaminasi Raudonosios planetos dulkes, tačiau tai nėra gerai, nes tyrimai nėra labai tikslūs, juos sunku atkartoti kitose laboratorijose. Dirvožemio tyrimai yra labai svarbūs prieš neišvengiamą žmonių išsilaipinimą Marse. Žmonės reikės užsiauginti maisto, todėl mums reikia žinoti, ar tai įmanoma, kas geriau augs toje dirvoje.

Mokslininkai teigia, kad naudodami šį metodą jie gali pasigaminti ir kitų planetų dirvožemio. Visata yra sukurta iš tų pačių pagrindinių elementų, kuriuos galime surasti Žemėje, todėl skirtingo dirvožemio gamyba yra tiesiog proporcingas elementų maišymas.

Universitetas teigia, kad jau gavo 30 „Mars Global Simulant-1“ užsakymų. Vienas iš garsiausių užsakovų - Kenedžio skrydžių centras - NASA padalinys užsakė pusę tonos šio dirvožemio. Ir tai nėra labai keista, nes prireiks nemažai laiko, kol mokslininkai galės į Žemę parsiųsti tikrų Marso pavyzdžių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()