Gyveno greitai ir mirė jaunas: Japonijos zondas ištvėrė vos keliolika valandų, bet mokslininkai džiūgauja – tai dar daugiau, nei tikėjosi (Video)  ()

Tyrimų zondas „MASCOT“ gyveno greitai ir mirė jaunas – taip, kaip ir planuota.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Batų dėžutės dydžio šuoliuojantis robotas, nusileidęs ant 900 metrų skersmens asteroido Ryugu praėjusį antradienį, ketvirtadienį jau „išleido dvasią“, patvirtino misijos vadovai.

Tai atrodytų labai greitai, bet iš tiesų jo pakartotinai neįkraunama ličio jonų baterija veikė net ilgiau nei numatytąsias 16 valandų.

„Darbai baigti! O, geras… ar tai gali būti tiesa? Aš tyrinėjau Ryugu daugiau nei 17 valandų. Tai daugiau, nei tikėjosi mano komanda. Ar man apmokės viršvalandžius? – paskelbta misijos paskyroje „Twitter“ tinkle. – Ir per papildomą laiką aš taip pat padariau dar vieną šuolį, ir tyrinėjau asteroidą visą dalį trečiosios dienos! Bet geriausia yra tai, kad persiunčiau VISUS savo surinktus duomenis į @hayakun. Dabar, komanda, jau jūsų darbas išsiaiškinti viską apie Ryugu“.

Kosminis laivas „Hayabusa 2” rugsėjo 21 d. ant asteroido Ryugu nuleido du nedidelius zondus „MINERVA-II1A“ ir „MINERVA-II1B“, kurie veikia ir asteroidą tyrinėja iki šiol. Tada ant Ryugu buvo nuleistas zondas „MASCOT“, kurį sukūrė Vokietijos Aeronautikos centras, bendradarbiaudamas su Prancūzijos Kosmoso agentūra.

10 kilogramų „MASCOT“ savyje turėjo keturis instrumentus: fotokamerą, spektrografą, magnetometrą ir radiometrą. Taigi, greičiausiai aparatas į „Hayabusa2” persiuntė tikrai nemažai duomenų ir netrukus jie pasieks Žemę – o kai kurie duomenys jau ir pasiekė, kaip štai ši nuotrauka, kurią „MASCOT“ padarė nusileidimo metu – jo šešėlis matyti viršuje dešinėje:

JAXA teigia, kad gravitacija asteroido paviršiuje tokia maža, kad ratų naudojimas čia beprasmis – vos šiems pradėjus suktis, zondas tiesiog kybotų vietoje. Taigi, asteroidą tyrinėjantys robotai juda šuoliuodami.

Tuo tarpu „Hayabusa2” viduje yra ir dar vienas įrenginys – „atsarginis“ „MINERVA-II2“.

Paties „Hayabusa 2” dar irgi laukia du nemenki žygiai: kitais metais jis turės nusileisti ant Ryugu paviršiaus, paimti asteroido paviršiaus mėginių ir su jais pargrįžti į Žemę, esančią už 280 milijonų kilometrų.

Parengta pagal Space.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(45)
(2)
(43)

Komentarai ()