Tai gali būti dar neregėtas biologinis ginklas? Ką tokio sugalvojo DARPA ir kam tai bus naudojama oficialiai  (1)

Ar gali vabzdžių spiečius, apginkluotas genetiškai modifikuotais virusais išgelbėti Amerikos fermas? Ar tai greičiau yra nekontroliuojamo biologinio ginklo kūrimas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokie debatai vyksta dėl naujo kontroversiško Pentagono tyrimo projekto „Vabzdžiai sąjungininkai“ (angl. Insect Allies). Finansuojamas Pažangiųjų gynybos tyrimų projektų agentūros DARPA, projektas siūlo naudojantis tokiomis genų redagavimo priemonėmis, kaip CRISPR, infekuoti vabzdžius modifikuotais virusais, kurie padėtų Amerikos augalus padaryti atsparesniais.

Pavyzdžiui, jei kukurūzų lauką ištiktų neplanuota sausra, ar patirtų staigų kokio nors patogeno poveikį, Sąjungininkai Vabzdžiai galėtų paleisti amarų, pernešančių virusą, kuris sulėtintų kukurūzų augimo greitį, armiją. Pasak DARPA, tokia „taikomoji terapija“ būtų panaudojama vienui vienintelį sezoną ir galimai apsaugotų JAV pasėlių sistemą nuo tokių grėsmių, kaip ligos, potvyniai, šalnos ar „tokių, kurias sukeltų valstybinės ar nevalstybinės priežastys“.

Tuo tarpu mokslininkų bendruomenės nariai šiuo klausimu yra skeptiški. Spalio 5 d. žurnale „Science“ paskelbtame laiške penkių mokslininkų komanda išsakė rūpestį, kad šis projektas galėtų būti lengvai panaudotas ir kaip biologinis ginklas – ar bent jau palaikytas tokiu tarptautinėje bendruomenėje.

„Mūsų nuomone, čia daug neaiškumų. Pavyzdžiui, kam naudoti vabzdžius? Juk galima naudoti purškalus, – laikraščiui „The Washington Post“ sakė Freiburgo universiteto (Vokietija) tarptautinės teisės profesorė ir viena iš laiško autorių Silja Voeneky. – vabzdžių panaudojimas ligų skleidimui yra klasikinis biologinis ginklas“. Tuo tarpu programos „Vabzdžiai sąjungininkai“ vadybininkas Blake’as Bexine jaudinasi mažiau.

„Kiekvieną kartą kuriant naują revoliucingą technologiją, visada egzistuoja potencialas tiek puolamajam, tiek gynybiniam panaudojimui. Bet mes darome ne tai. Mes suteikiame augalams teigiamus bruožus. Norime būti tikri, kad užtikriname maisto šaltinių saugumą, o tai mūsų akyse yra nacionalinis saugumas“, – tam pačiam laikraščiui sakė jis.

„Vabzdžiai sąjungininkai“ vis dar yra ankstyvojoje kūrimo stadijoje, bet mažiausiai keturios JAV mokslo įstaigos (Boyce Thompson institutas, Pensilvanijos universitetas, Ohajo universitetas ir Teksaso universitetas Austine) gavo finansavimą su projektu susijusiems tyrimams. B.Bexite „The Washington Post“ sakė, kad projektas sėkmingai įveikė pirmąjį žingsnį – bandymą, ar amarams pavyks specialiai sukurtu ir švytėjimą sukeliančiu virusu užkrėsti kukurūzo stiebą. Pasak laikraščio, „kukurūzas švytėjo“.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(3)
(0)

Komentarai (1)