Sugedo Hubble kosminis teleskopas  ()

Sugedus dviems giroskopams, buvo išjungtas vienas iš svarbiausių astronomų langų į Visatą, Hubble kosminis teleskopas (HKT).


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-10-09 Sugedo Hubble kosminis teleskopas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Labai įtemptas savaitgalis,“ Hubble'o misijos mokslo vadovo pavaduotoja, Jane Osten, parašė Twitter paskyroje. „Kol išsiaiškinsime, ką daryti, HKT yra perjungtas į saugų režimą.“

HKT yra šeši giroskopai, kuriais matuojamas jo judėjimas, taip užtikrinant, kad teleskopas nukreiptas teisinga kryptimi. Efektyviausiam veikimui reikia trijų giroskopų, bet du sugedo anksčiau, ir dar du nebeveikia po savaitgalio, tad, dabar teveikia du. Hubble'as gali veikti su vienu ar dviem giroskopais, bet jo dangaus vaizdas bus apribotas.

Misijos komanda tikisi, kad vieną giroskopą dar gali pavykti įjungti. „Žinojome, kad taip nutiks. Giroskopai ištvėrė maždaug pusmečiu ilgiau, nei tikėjomės (ketinome išjungti dar pavasarį). Pasistengsime išspręsti problemas ir grįžti,“ Osten rašė kitame tvite

Hubble dangų stebi nuo 1990 metų. Visi šeši giroskopai buvo pakeisti per paskutinįjį techninį aptarnavimą 2009 metais. Kadangi aptarnavimą atlikdavusi daugkartinio naudojimo erdvėlaivių Shuttle programa 2011 metais buvo nutraukta, siųsti astronautų į kitą remonto misiją neįmanoma.

2016 metais NASA paskelbė, kad teleskopas tęs darbą iki 2021 metų birželio, kai jau turėtų veikti jo įpėdinis, James Webb kosminis teleskopas – nors projektas nekart atidėliotas.

Kito kosminio teleskopo, suvaidinusio svarbų vaidmenį egzoplanetų paieškose, Kepler, dienos irgi suskaičiuotos. Jį pakeisiantis Tranzitinių egzoplantų paieškų palydovas (TESS), buvo paleistas balandį.

Sam Wong


www.newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()