Tiesa ar melas? Ar tikrai aktyvi triukšmo slopinimo sistema ANC yra būtina ausinėse, kada ji padeda, kada kenkia ir kaip galima sutaupyti pinigus (Ausinių palyginimas)  (7)

Tokie ausinių gamintojai kaip „Bluedio“ dažnai giriasi aktyviomis triukšmo slopinimo sistemomis. Sėdėdami triukšmingoje aplinkoje, jų teigimu, jūs nieko negirdėsite, išskyrus savo muziką. Tačiau jie dažnai nepasako to, kad aktyvi triukšmo slopinimo sistema kenkia garso kokybei ir audiofilai ją dažniausiai išjungia. Kodėl taip yra? Kodėl to beveik neįmanoma išvengti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beveik visos ausinės turi kokią nors triukšmo slopinimo sistemą, tačiau dažniausiai naudojami tik pasyvūs komponentai. Geriau triukšmą slopina ausis apgobiančios uždaros ausinės. Jos aplinkinius garsus blokuoja fiziškai sukurdamos barjerą tarp triukšmo šaltinio ir jūsų ausų. Kartu pagerinama garso kokybė, aiškiau girdite muziką, ji netrukdo aplinkiniams.

Pasyviam triukšmo slopinimui reikia didelių minkštų kaušelių ir uždaro korpuso, o štai aktyvi triukšmo slopinimo sistema, trumpai žinoma kaip ANC, yra kur kas sudėtingesnė. Todėl atsiminkite, kad pasyvus triukšmo slopinimas muzikos garso kokybei tik padeda, o aktyvus - jai kenkia.

Ir to beveik neįmanoma išvengti, nors naujesnės ausinės yra gerokai patobulėjusios. ANC naudoja mikrofoną, kad užfiksuotų aplinkinį triukšmą. Jis yra išanalizuojamas, sudaroma virtuali garso bangų kreivė. Tuomet garsiakalbiai atkuria garsą, kurio kreivės amplitudė ir bangos ilgis yra tokie pat kaip aplinkinio triukšmo, tačiau dažnis yra visai priešingas. Priešiškos fazės bangos viena kitą kompensuoja ir aplinkinis triukšmas yra tarsi išjungiamas.

Žinoma, tai geriau veikia teorijoje nei praktikoje - nemažai aplinkinio triukšmo lieka. Tačiau skirtumas yra pastebimas - aplinka girdimai nutyla ir galite pasinerti į savo muziką. Tačiau greitai pastebėsite, kad jai kažko trūksta. Tie trūkumai labiausiai jaučiami žemuose ir vidutiniuose dažniuose, kuriuose ANC ir veikia labiausiai.

Viskas labai paprasta. Tie atšaukti dažniai iš aplinkos triukšmo nėra kažkokie unikalūs - jų pasitaiko ir muzikoje. Taigi, panaikinama dalis garso, kurį jūs norite girdėti. Antra, garsiakalbiai užsiima pašaliniais darbais - šalina triukšmą, vietoj to, kad grotų muziką.

Taigi, rezultatas toks, kad ausinės groja gražiau, kai ANC funkcija yra išjungta. Tai iš esmės galioja visoms ANC technologijoms, bet priklausomai nuo realizacijos sudėtingumo, galutinis poveikis bus skirtingas. Tai reiškia, kad jei ieškote maksimaliai gerai veikiančio ANC, į pigias ausines net nesidairykite - jūsų pasirinkimui tinkami modeliai prasidės nuo 300€. 

Tai kodėl ANC dedama į pigias ausines? Iš dalies dėl to, kad kokybės praradimo skirtumas šiais laikais nebėra didelis - jeigu nesate audiofilas, ko gero, net ir vidutinėse ausinėse didelio skirtumo nepastebėsite. Be to, pati ANC funkcija skirta ne tik muzikai, bet ir vaizdo įrašų peržiūrai, pokalbiams telefonu. Tad ji gali tikrai praversti, ypač norint girdėti aiškų garsą triukšmingoje aplinkoje.

Tačiau dažniausiai ANC naudojama kaip rinkodaros priemonė - žmonės nori gauti daugiau technologijų ir galimybių, net jei ir nežino, ar jiems to tikrai reikia ir ar kada nors panaudos. Tad turite labai tiksliai įvertinti savo poreikius - paprastai ANC technologija gali būti išjungiama, bet jos įdiegimas vistiek kainuoja pinigus. O kam mokėti brangiau už technologiją, kurios niekada nenaudosite?

Pavyzdžiui, fantastiškai gerą garsą atkuriančios ausinės „Bluedio TM“ ausinės neturi ANC technologijos, todėl kainuoja 2-3 kartus pigiau už kitas panašios kokybės garsą atkuriančias ausines -  Gearbest parduotuvėje galima gauti vos už 22 eurus.

O apžvalgininkų vertinimai yra fantastiški:

Garso kokybė yra puiki – žemi tonai tikrai galingi, kokybiški vidutiniai ir aukšti tonai. Apskritai, turint galvoje, kad kalba eina apie ausines, kurios kainuoja mažiau kaip 40 dolerių, jos tikrai galingos. Man net nereikia klausytis muzikos nustačius maksimalų garsą, jo tiesiog man būtų per daug. Baterija puiki, 30 valandų veikimas garantuotas. Jos labai patogios ir laikosi tvirtai ant galvos ir ausų. Net ir intensyviai judinant galvą, jos nenukris. 
Jos taip pat neturi ANC, bet ir be jo puikiai girdimas garsas ir tikrai netrukdo pašaliniai garsai. Tad jei ieškote kokybiškų ausinių, kurios būtų patogios, kokybiškos ir jei jums nėra itin svarbu ANC, tada tokioje kainų kategorije nugalėti Bluedio TM yra praktiškai neįmanoma. Iki 40 dolerių kainų kategorije jūs nerasite nieko geriau – aš jas tikrai rekomenuoju.

Palyginimui - ANC turi tokios ausinės, kaip „Bluedio T5“ ar „Bluedio T6“, bet jų kaina iš karto beveik dvigubėja. Pavyzdžiui, labai gerą garsą užtikrinančios ausinės „Bluedio T5“ - kainuoja 40€.

 

Šias ausines apžvalgininkai giria dėl gero garso, bet klausantis muziką rekomenduoja išjungti ANC. Štai ką sako apžvalgininkai apie „Bluedio T5“:

„Tai labai geros kokybės ausinės. Jos labai lengvos ir patogios dėvėti net ir ilgą laiką. Net ir be ANC šios ausinės užtikrina, kad girdėsite vien tik muziką ir daugiau jokių pašalinių garsų. Na, o su ANC... ka gį, geriau šios funkcijos nenaudoti. Tikrai nepatariu įsijungti ANC, nebent būsite itin triukšmingoje vietoje, autobuse ar panašioje vietoje. Kitu atveju, skleidžiamos muzikos kokybė įjungus ANC stipriai suprastėja. Tačiau be ANC garso kokybė tikrai gera. Tad jei norite įsigyti tvirtas, kokybišką garsą užtikrinančias ir nebrangias ausines, tada T5 yra būtent tai ko ieškote.“

Panaši istorija net ir su naujausiomis kompanijos ausinėmis „Bluedio T6“ -  šiuo metu jos parduodamos su 20 % nuolaida ir kainuoja €37,84. Puikus garsas, o su ANC jis suprastėja.

Štai ką apie jas sako apžvalgininkai:

„Turiu pasakyti, kad tai geriausios T serijos ausinės kokias iki šiol esu išbandęs. O aš praktiškai visas esu išbandęs. Garso kokybė yra fantastiška. Jos geresnės nei T4S, T5 ar T5S ausinės. Toks vaizdas, kad jie paėmė geriausią T5 ausinių dalį, kurioje yra puikūs žemi tonai ir T4S ausinių privalumus – puikius vidutinius ir krištolinio tyrumo aukštus tonus ir viską sudėjo į T6 ausines. Bluetooth veikia puikiai, jokio užlaikymo žiūrint filmus ar klausantis muzikos internete. Jas labai malonu dėvėti, minkši kaušeliai ir lankelis gerai apaubia ausis ir priglunda prie galvos. Jos laikosi tvirtai. Baterija, kaip ir visose Bluedio ausinėse, yra puiki. ANC veikia kokybiškiau nei ankstesnėse Bluedio ausinėse, tačiau vis tiek jaučiamas žemų ir ypač vidutinių tonų praradimas. Vertinant bendrai, T6 ausinių garsas yra puikus ir kainuoja mažiau nei 60 dolerių. Jų garso kokybę netgi galėčiau palyginti su gerokai brangesnėmis Sony ar Beats ausinėmis.“

Tad jei jums reikia ausinių tik muzikai ir esate jautrus kokybės praradimui, bet nenorite investuoti 300€ ar daugiau, apie ANC geriau ir negalvoti - vistiek nenaudosite ir verčiau tuomet rinktis tokias ausines, kurios net neturi šitos technologijos. Tačiau jeigu nesate audiofilas arba ausines naudosite triukšmingoje vietoje pokalbiams, filmų peržiūrai ar tiesiog norėdami maksimaliai atsiroboti nuo aplinkos, ANC gali praversti. 

Kita vertus, visada geriau išbandyti ir įsitikinti patiems - galbūt ANC privalumai nusvers trūkumus. ANC ypač praverčia lėktuvuose, traukiniuose, triukšmingose kavinėse - ten šios technologijos privalumai yra tiesiog akivaizdūs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai (7)