Trumpo administracija pasiekė cinizmo viršūnę: pasirodo, jie puikiai žino, kad žemė tuoj užvirs, bet priėmė du tokius įstatymus, kad sunku suvokti protu - „jei pasaulis pasmerktas, ar beverta save apriboti?“  (28)

Kol visas JAV ir pasaulio dėmesys buvo sutelktas į būsimojo ir panašu, kad juo tapsiančio, Kavanaugh‘o klausymus dėl jo galimų seksualinių jaunystės nuotykių, iš akių praslydo labai įdomios Trump‘o komandos iniciatyvos. Abi jos yra bjaurios, kvailos ir viena su kita susijusios, nors iš pradžių taip gali ir nepasirodyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmiausiai, Trump‘o administracija pateikė pasiūlymą atsisakyti Obamos prezidentavo laiku priimtų automobilių standartų. Trump‘o komanda oficialiai mano, kad planetos temperatūra ir taip pakils 4°C, tad ar verta save apriboti. Poveikio aplinkai deklaracijoje jie teigia, kad važinėjimas visureigiais planetos naikinimui didelės įtakos neturės.

Tad pirmoji naujiena yra ta, jog šiame dokumente administracijos pareigūnai oficialiai teigia, jog planetos temperatūra pakils 4°C, tai yra, dvigubai daugiau nei yra numatyta Paryžiaus susitarime ir su tuo galima gyventi. Jei pasaulis šiltų tokiais tempais, kaip kad teigia Trump‘o administracija, tai pasaulis, tiesiogine to žodžio prasme, virstų pragaru.

Esama žmonijos civilizacija tiesiog negalėtų gyventi taip, kaip gyvena iki šiol – pokyčiai būtų kardinalūs. Ir čia ne vien tik skambūs žodžiai, skirti patraukti skaitytojų dėmesiui. Apie tai kalba ir Jungtinės Tautos, kurios visai neseniai paskelbė Klimato kaitos ataskaitą. Turbūt daugelis jau girdėjote, kad ji nieko gero mums nežada.

Tačiau neatrodo, jog tai labai jaudintų Trump‘o komandą, kurios veiksmai neprisideda prie šviesesnio rytojaus. Be šio pasiūlymo, akylesni žurnalistai pastebėjo ir dar vieną administracijos norą, kurį galima apibūdinti tik kaip siekį sustabdyti migruojančius vaikus netoli Meksikos sienos ir pasienyje įkurti „koncentracijos stovyklą“.

Žinoma, tai ne nacių koncentracijos stovykla, bet vien noras sukoncentruoti vienoje vietoje žmones, kelia rimtų tokių „stovyklų“ problemų. Vien pagalvojus apie palapinių miestą dykumos viduryje kyla ne patys maloniausi jausmai. Jokių mokyklų, jokio prieglobsčio. Vietoj to vaikams suteikiamos „mokymosi knygos (angl. workbooks – JAV tai yra populiari mokymosi priemonė aut. past.), kurių vaikai yra neįpareigoti baigti ir kažko naudingo išmokti. Galimybė pasinaudoti teisinėmis paslaugomis yra apribota.“

Ši stovykla yra tiesiogiai susijusi su klimato kaita ir pirmiausiai dėl to, kad ji – dykumoje. Net jei peržvelgtume Šiaurės Amerikos žemėlapį ir norėtume rasti karštesnę vietą, sunkiai pavyktų tai padaryti. Tornile, Teksase, birželio mėnesio vidutinė temperatūra yra 35 °C ir besiremiant vienu klimato duomenų šaltiniu, tai „iš esmės yra vieta, kurioje per visus metus nelyja“.

Tačiau ryšys yra dar glaudesnis. Dauguma šių migrantų yra iš Centrinės Amerikos bei Meksikos ir jie lengvai gali būti apibūdinti kaip pabėgėliai, bėgantys nuo jų šalyse smurtaujančių nusikaltėlių gaujų ir klimato kaitos pasekmių.

Gvatemala, Salvadoras ir Hondūras pirmą kartą pamatė, jog yra ryšys tarp aukštų nakties temperatūrų ir gendančių kavos pupelių (pastebėtas kavos rūdžių protrūkis): El Ninjo, kuris prasidėjo 2015 metais, sukėlė precendento neturinčių sausrų. Nauja sausrų banga šiais metais sunaikino didžiąją dalį derliaus: „visiškas arba dalinis pasėlių praradimas reiškia, kad ūkininkams ir jų šeimos nariams per ateinančius mėnesius nebus maisto, kurį būtų galima valgyti ar parduoti“, - perspėjo JT Maisto ir žemės ūkio organizacija.

Todd‘as Miller‘is, rašytojas ir žurnalistas, internetiniame portale „The Nation“ taip apibūdino savo susitikimą su vyrais, kurie bandė įšokti į traukinį, judanti iš Gvatemalos į šiaurę: „Kai aš paklausiau, kodėl jie juda link Jungtinių Amerikos Valstijų, vienas jų tiesiog atsakė, - „No hubo lluvia“ (nėra lietaus aut. past.).

Žinoma, tokia padėtis per ateinančius metus tik blogės. Kiekviena nauja klimato prognozė rodo, kad dykumos plečiasi ir vandens šiuose regionuose yra išgarinama vis daugiau. Ir taip, migracijos mąstai didės visame pasaulyje.

Pasaulio bankas prognozuoja, kad dėl klimato kaitos gali būti net 140 milijonų migrantų. Žmonės bus priversti judėti iš savo gyvenamų vietovių dėl nepakeliamų gyvenimo sąlygų. Tad pagalvojus apie tą chaosą, kurį sukėlė vos 1 milijonas žmonių, pabėgusių iš Sirijos (dalinai ir dėl didėjančių sausrų bei maisto trūkumo), norisi įsikibti į ką nors tvirčiau, kai pagalvoji ką reikės daryti su 140 mln. pabėgėlių.

Žinoma, kai kurios migracijos bus vidinės – galbūt 6 milijonai žmonių bus priversti palikti Floridos pakrantes, jei remtumėmės naujausią ataskaita. Tačiau didžioji dalis migracijų bus tarptautinio lygio ir žmonės neturės kito pasirinkimo, nes nuo to priklausys jų gyvybės.

Ir pasakymas žmonėms, kad „ei, likit jūs savo namuose“, nėra pasirinkimas. Kai tu neturi vandens arba kai potvyniai vyksta kiekvienais metais ir sunaikina viską kas tik yra aplinkui arba, kai jūros vandens lygis pakyla tiek, kad apsemia namų virtuvę, žmonės tiesiog privalo palikti namus. Nėra kito pasirinkimo ir taškas.

Sakyti šiems žmonėms likti namuose yra ir amoralu. Juk klimato keliamos problemos ir pabėgėlių bangos yra tiesiogiai susijusios su didžiuliais anglies dioksido kiekiais, kuriuos per pastarąjį šimtmetį į atmosferą paleido Amerika. Nei viena siena negali užkirsti kelio galingų automobilių armadai, kuri teršia aplinką ir kelia temperatūrą Meksikoje. Jei Gvatemala galėtų savo pakitusį klimatą išsiųsti atgal į šiaurę, ji be jokių dvejonių tai ir padarytų, tačiau ji to negali.

Būtina suvokti, kad visuotinis atšilimas kyla dėl to, jog atmosferoje nėra sienų ir žmonės, kurie padarė mažiausią poveikį, pirmiausiai ir turi kovoti su skaudžiausiomis pasekmėmis. Štai kodėl per pastarąjį dešimtmetį taip stipriai suartėjo aplinkos ir migrantų teisių ginimo judėjimai.

Tad Trump‘o vadovavimo metai primena fantazijų šalį, kurioje apsimetama, kad galima gyventi lygiai taip pat, kaip buvo gyvenama praeityje. Toliau važinėtis taršiais ir daug degalų vartojančiais visureigiais, neigti elektromobilių naudą ir daryti taip, kad ir likęs pasaulis nieko nekeistų. Toks elgesys yra nepraktiškas, nesąžiningas kitų atžvilgiu ir kai jis baigiasi vaikų stovyklomis dykumoje, tai yra tiesiog blogis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(68)
(20)
(48)

Komentarai (28)