Kas protingesnis - šunys, katės ar šimpanzės? Naujas tyrimas viską apverčia aukštyn kojomis - populiariausias įsitikinimas - tiesiog mitas?  (1)

Kiekvieną kartą kai jūsų šuo atlieka kažką, ko jo išmokėte – jūs jį pagiriate ir pasakote, koks jis protingas. Tačiau gali būti, kad vis dėl to savo šuniui meluojate.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausio tyrimo duomenimis, taip dažnai giriamas šuns intelektas gali net neegzistuoti. Šių gyvūnų nuovoka, kaip rašoma tyrime, yra niekuo neišsiskirianti. Remiantis Kenterberio Kristaus bažnyčios universiteto duomenimis, neuronų tankumo klausimu šunys labai lenkia kates, bet neuronų tankumas nereiškia intelekto.

Tyrimo metu buvo atlikta daugiau nei 300 metaanalizių ir pastebėti keli atvejai, kai šunys yra daugiau vertinami nei kiti gyvūnai – pavyzdžiui, vilkai, katės, šimpanzės, balandžiai, hienos, arkliai ar delfinai.

„Atliekant darbą mums atrodė, kad daugelis studijų apie šunų nuovokumą buvo atlikti tam, kad būtų įrodyta, kokie protingi jie yra. Šunis kartais lygina su šimpanzėmis ir kiekvieną kartą kai šunys laimi – jų reputacija kyla. Tačiau kiekvienam atvejui mes radome kitas gyvūnų rūšis, kurios gali atlikti tam tikras užduotis taip pat gerai, kaip ir šunys“, – sakė Exeterio universiteto psichologė Stephen Lea.

Tyrimo komanda susitelkė į 5 pagrindines sritis: jutiminis pažinimas, fizinis pažinimas, erdvinis pažinimas,, socialinis pažinimas ir savimonė. Šunys buvo lyginami su 3 kitomis gyvūnų grupėmis, kurioms priklauso ir jie patys: plėšrūnai, naminiai gyvūnai ir gyvūnai, medžiojantys grupėse.

Žinoma, atlikta metaanalizė turi trūkumų - daugiausia dėl to, kad kai kuriems aspektams nebuvo jokių kitų studijų, tinkamų palyginimui. Pavyzdžiui, nebuvo jokių panašių tyrimų apie gebėjimą uosti taip gerai, kaip šuo, nors kiti plėšrūnai ir naminiai gyvūnai – pavyzdžiui, katės, – turi panašius gebėjimus. O ten, kur buvo įmanoma rasti panašių tyrimų – šunys niekaip ypatingai neišsiskyrė.

Žinoma, tokios išvados tikrai nereiškia, kad šunys yra kvaili. Šimpanzės ir delfinai dažnai yra laikomi protingiausiais gyvūnais Žemėje, todėl jei jus kas nors palygino su šiais dviem – žinokite, kad gali būti ir blogiau.

Aišku viena: kai kurie gyvūnai – tarp jų ir katės – yra daug protingesnės. Na, bent jau palyginus su šunimis. Tyrimas, publikuotas 2013 m., atskleidė, kad katės tikrai žino, kai jos yra kviečiamos – tiesiog jos gali nuspręsti jus ignoruoti, jei situacija, kurią jums siūlote, nėra geresnė už esamą.

Taip pat yra žinoma, kad vilkai tikriausiai yra protingesni nei šunys – taip pat kad kai kurios šunų veislės yra tikrai protingesnės už kitas.

Parengta pagal sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(23)
(16)
(7)

Komentarai (1)