Kinijos mokslininkams pavyko tai, kas iki šiol buvo neįmanoma: paaiškėjo, kodėl žmonėms iki šiol yra būtinas seksas ir kodėl ateityje su moterimis viskas bus paprasčiau, nei su vyrais  (3)

Kinijos mokslų akademijos tyrėjai skelbia: jiems pavyko pasiekti, kad pelė atsivestų jauniklių be patino dalyvavimo. Tam, kad sulaužytų galiojančias reprodukcijos taisykles, mokslininkai pasitelkė genų inžineriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai sako, kad „bimotininiai“ (dviejų motinų) gyvūnėliai gimė visiškai sveiki ir dabar jau patys atsivedė savo palikuonių. Bet tai – ne vienintelė prasta naujiena vyriškajai lyčiai. Pelės, kurios buvo kurtos vien iš vyriškos lyties genetinės medžiagos, nugaišo vos po kelių dienų nuo gimimo.

Kodėl išvis buvo bandyta?

Mokslininkai siekė atsakyti į fundamentalius klausimus, kodėl mes išvis užsiimame seksu.

Žinduoliai – tame tarpe ir mes – gali susilaukti palikuonių tik seksualinės reprodukcijos būdu, t. y. būtinas motinos kiaušinėlis ir tėvo sperma.

Bet likęs pasaulis nežaidžia pagal tokias pačias taisykles; kai kurios moteriškos lyties žuvys, reptilijos, amfibijos ir paukščiai gali reprodukuotis patys. Tad sveiki atvykę į keistą pasaulį, pilną nekalto prasidėjimo – pasaulį, vadinamą partogeneze.

O kinų mokslininkų tikslas buvo išsiaiškinti, kurias reprodukcijos taisykles reikia pažeisti, kad pavyktų sukurti peliukus iš tos pačios lyties pelių. O savo ruožtu tai leidžia suprasti, kodėl tos taisyklės yra tokios svarbios.

„Tai yra labai įdomus tyrimas… jie bandė atidirbti sistemą, ką turėtų padaryti, kad paverstų mus kalakutais“, – tyrimą pakomentavo Francis Cricko instituto profesorius Robinas Lovellis-Badge’as. (Ir taip, kalėdinė vakarienė taip pat gali būti sukurta be jokio sekso).

Taigi, ką jie padarė?

Jei trumpai – pasinaudodami pačiomis pažangiausiomis technologijomis.

Ir jas pritaikyti lengviau buvo motinų atveju. Mokslininkai iš vienos pelės paėmė kiaušinėlį, o iš kitos – specialią – haploidinę embrioninę kamieninę – ląstelę.

Abi dalys turėjo tik po pusę reikiamos DNR, bet vien to nepakako. Mokslininkai turėjo pasinaudoti genų redagavimu ir ištrint tris fragmentus, kad dalys sutaptų (daugiau ar mažiau).

Dviejų tėvų atvejus buvo gerokai komplikuotesnis: čia reikėjo spermos, vyriškosios haploidinės embrioninės kamieninės ląstelės ir dar kiaušinėlio, iš kurio reikėjo ištrinti visą genetinę informaciją, o taip pat pratrinti ir 7 genus.

Taigi, sulaužė taisykles – ir ką išmoko?

Priežastis, kodėl užsiimame seksu – mūsų DNR (mūsų genetinis kodas) elgiasi skirtingai priklausomai nuo to, ar ji kilusi iš motinos, ar tėvo. Ir be motinos bei tėvo kopijų visas vystymasis sutrinka.

Tai vadinama genetiniu inprintingu – kai DNR dalys iš spermos ir DNR dalys iš kiaušinėlio gauna skirtingus „antspaudus“, kurie pakeičia, kaip jie veikia.

O genetinio inprintingo klaidos lemia kai kurias ligas – pavyzdžiui, Anglemano sindromą.

DNR dalelės, kurios perneša šiuos „antspaudus“ ir buvo tie dalykai, kuriuos mokslininkai ištrynė, siekdami sukurti gyvybingus peliukus.

Eksperimentą vykdęs daktaras Wei Li sako: „Tyrimas parodė, kas yra įmanoma. Pamatėme, kad defektus bimotininėse pelėse įmanoma likviduoti, o bitėvinės reprodukcijos barjerai žinduolių atveju taip pat gali būti peržengi.“

Tai ar galime susilaukti vaiko su tos pačios lyties partneriu?

Jei šį straipsnį skaito ne pelė – o ypač, moteriškosios giminės – tada atsakymas būtų: ne artimiausiu metu.

Bet daktarė Theresa Holm iš Oklando universiteto mano, kad tolimoje ateityje tai bus įmanoma: „Šis tyrimas galiausiai gali privesti prie to, kad bus sukurta technologija, leidžianti tos pačios lyties poroms susilaukti sveikų vaikų“.

Bet ji taip pat atkreipia dėmesį, kad teks susidurti su „svarbiais etiniais ir saugumo klausimais, kuriuos reikės išspręsti“. Bet kuriuo atveju, tai nenutiks, kol mokslininkai nebus tikri, kad bet kuris tokiu būdu gimęs vaikas užaugs fiziškai ir protiškai normaliu.

Beje, kai kurie mokslininkai mano, kad su tomis pelėmis irgi ne viskas taip jau yra gerai.

„Net ir dviejų motinų atveju nesu įsitikinęs, kad palikuonys gavosi normalūs, ir sėkmės tikimybė yra pakankamai maža“, BBC sako dr. R.Lovellas-Badge’as. O į klausimą, ar seksas neišnyks, jis turi tvirtą atsakymą: „Ne. Dar – ne“.

Parengta pagal BBC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(5)
(7)

Komentarai (3)