Sveikatos specialistė sukritikavo naują visuomenės įprotį: jei taip darote su telefonu, apsisaugoti nuo infekcijų ir parazitų nepadės net ir rankų plovimas  (2)

Visi nuo pat vaikystės žinome, kad rankas reikia plauti pasinaudojus tualetu, prieš valgį ar ruošiant maistą, grįžus iš lauko. Tačiau ne visuomet prisimename arti mūsų esančius daiktus. Kada paskutinį kartą valėte savo telefono ar kompiuterio klaviatūros paviršius?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Viktorija Šadiul-Zadvornaja ypač sukritikavo pastarojo meto naują žmonių įprotį – į tualetą neštis telefoną. Kodėl to nereikėtų daryti ir ką būtina žinoti apie rankų plovimą?

Per nešvarias rankas plinta beveik 80 proc. infekcinių ligų. Rankų plovimas yra efektyviausias ir pigiausias būdas apsaugoti save ir aplink esančius nuo infekcinių susirgimų.

– Kokios tai dažniausios ligos?

– Parazitorė, helmintozė, be galo daug žarnyno infekcijų – salmoneliozė, hepatitas A, noro, roto virusas. Taip pat viduriavimas. Kiti gali paklausti, kas čia tokio, tačiau ypatingai vaikams, nusilpusio imuniteto žmonėms tai pakankamai pavojinga liga. Per neplautas rankas taip pat plinta nemažai kvėpavimo takų infekcijų, tai gripas, pneumonija, skarlatina. Jos labiau oro lašeliniu būdu plintančios ligos, tačiau, kai netinkama čiaudėjimo ir kosėjimo kultūra, ant mūsų delnų lieka užkratai, vėliau jį per rankas galime perduoti kitiems žmonėms.

– Kada ypač svarbu plauti rankas?

– Būtina grįžus namo iš lauko, pasinaudojus viešuoju transportu, tualetu, prieš maisto ruošą, prieš valgį, po maisto ruošos. Taip pat jei turėjome artimą kontaktą su sergančiu asmeniu.

Rankas reikia plauti visada, ir kai nėra paskelbtos epidemijos, ar nėra kažkokių ligų protrūkių, nes tai savaime mums išugdo įprotį.

– Ar šaltuoju metų laiko reikia imtis papildomų priemonių rankų plovimui?

– Iš tikrųjų ne. Pačios geriausios priemonės yra šiltas vanduo ir muilas. Jis gali būti ir paprastas. Šios priemonės nuo mūsų rankų pašalina apie 95 mikroorganizmų.

– Kaip geriausiai džiovinti rankas?

– Priklauso nuo to, kur mes plauname tas rankas. Jei esame namuose, galima naudoti paprastą rankšluostį. Tik reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad kiekvienas šeimos narys turėtų turėti asmeninį rankšluostį. Jį keisti bent kartą per savaitę. Jei esate viešoje vietoje, geriau popieriniai rankšluosčiai arba vėjeliai.

– Viešasis transportas, tualetas ir mobilieji telefonai. Ar tai priemonės, ant kurių yra daugiausiai bakterijų?

– Taip, kartais apie savo arti esančią priemonę telefoną dažnai pamirštame. Mūsų telefonai, kompiuterio klaviatūra, televizoriaus pultelis yra žymiai purvinesni dėl paprastos priežasties – mes pamirštame apie jų valymą. Liesdami tokius daiktus, mūsų rankos išsipurvina bakterijomis. Labai dažnai ant tokių daiktų galima rasti fekalinių bakterijų. Jos atsiranda, kai išėję iš tualeto žmonės nenusiplauna rankų. Esu pastebėjusi, ypatingai vyrai, telefonus nešasi į tualetą. Tai jei tu po tualeto nusiplauni rankas, o kaip su telefonu? Viskas ten ir liko.

Dažniausiai mes baiminatės klozetų, tačiau tai pakankamai švari vieta, žymiai daugiau bakterijų yra ant vandens čiaupų. Taip yra todėl, kad tai yra pirmoji vieta, už kurios mes paimame po tualeto ir ta vieta yra palanki bakterijomis, nes ten yra šilta ir yra pakankamai drėgmės. Reikėtų įprasti – nusiplovus rankas, ypač viešajame tualete, čiaupą užsuktumėte su popieriniu rankšluosčiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Žiedūnė Juškytė
(9)
(9)
(0)

Komentarai (2)