10 faktų apie gyvenimą nesvarumo būsenoje: kodėl astronautai nesiprausia duše, kaip kerpasi plaukus ir kaip dažnai keičia drabužius?  ()

Miegas vertikalioje padėtyje, plaukų kirpimas dulkių siurblio pagalba. Gyvenimas orbitoje labai skiriasi nuo žemiškojo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Astronautai ilgą laiką nekeičia drabužių

TKS (Tarptautinė kosminė stotis) astronautai neplauna drabužių, nes kosmose nėra vandens. Dėl to astronautai ilgą laiką dėvi tą patį: kojines – savaitę, striukę ir kelnes – maždaug mėnesį. Jie dažniau negali keisti drabužių, nes šie paprasčiausiai užimtų per daug vietos. Tačiau tai nereiškia, kad astronautai būna nešvarūs: oras TKS yra švaresnis, todėl drabužiai neišsitepa taip greitai, o higiena yra sunkesnė nei Žemėje.

Be to, mokslininkai užsiima astronautams skirtų drabužių kūrimu, jie yra su antimikrobiniu sluoksniu, tam kad drabužiai ilgiau išliktų švarūs. Tai nėra taip paprasta: apatiniai drabužiai neturi dirginti odos ir kelti disbakteriozę, kuri žudo naudingąsias žmogaus odos bakterijas.

2. Kosmose nepatogu verkti

Esant nesvarumo būsenoje neįmanoma, kad ašaros tekėtų skruostais. Vietoj to jos susitelkia į kamuoliuką aplink akies obuolį ir dirgina akis. Kuo daugiau ašarų, tuo didesnis susidaro vandens sluoksnis, kuris, atrodo, lyg įstrigęs į akis ir niekur neišbėga. Norėdami atsikratyti nemalonaus pojūčio, astronautai turi nuvalyti ašaras rankšluosčiu ar nosine.

Kosmose ašaros erzina akis, nors pagal gamtos dėsnį jos turėtų drėkinti ir apsaugoti akis. Taip atsitinka todėl, kad esant žemai gravitacijai keičiasi cheminė skysčių sudėtis organizme. Be to, nesvarumo būsenoje atsiranda sausų akių pojūtis, o ašaros sukelia labai kontrastingą ir nemalonų jausmą.

3. Astronautai valgo ne tik iš vamzdelių

Priešingai nei populiaru manyti, orbitoje galima valgyti vaisius, uogas ir pyragus natūralioje jų formoje. Oficialus astronautų meniu susideda iš 250 ar net daugiau pavadinimų, o jei į TKS yra siunčiamas krovininis erdvėlaivis, tuomet galima užsisakyti ko nors šviežesnio.

Paprastai druskos ir pipirų astronautai nevartoja: jei maistas būtų pagardinamas druska ar pipirais esant nesvarumo būsenoje, prieskoniai išsisklaidytų ir patektų į akis. Todėl naudojamas skystas druskos tirpalas ir pagardai – ypač populiaru garstyčios ir kečupas.

4. Miegoti kosmose galima vertikaliai ir net aukštyn kojom

Kad miego metu nereikėtų skraidyti ir levituoti po erdvėlaivį, astronautai ilsisi specialiuose miego moduliuose. Tai vertikalūs ir horizontalūs miegmaišiai, pritvirtinti prie sienos. Miegojimo moduliai yra išdėstyti taip todėl, kad kosmose yra tas pats, kaip miegoti: nėra grindų ir lubų, nėra apačios ar viršaus, todėl galima ilsėtis nors ir aukštyn kojomis. Dažnai astronautai priima embriono padėtį, kuri yra natūraliausia žemos gravitacijos sąlygomis.

Be to, astronautams tenka miegoti po ventiliatoriumi. Jis užtikrina oro cirkuliaciją tinkamu deguonies kiekiu ir neleidžia žmogui kvėpuoti anglies dvideginiu, atsirandančiu miego metu. Ventiliatorius yra garsus: triukšmas pasiekia 65 dB. Todėl astronautai naudoja ausų kištukus.

5. Pėdų oda tampa švelni, tačiau tai yra pavojinga

Tam, kad galėtų judėti orbitoje, astronautams nereikia vaikščioti. Todėl šiurkšti kulnų oda suminkštėja ir atsiskiria. Dėl to astronautai turi labai atsargiai mautis kojines, kad negyvosios odos ląstelės visur nepasklistų, nes kyla rizika, kad kažkam gali patekti į akis ar užkimšti įrangą.

6. Astronautai nesimaudo duše

TKS erdvėje niekas nesinaudoja dušu įprasta šio žodžio prasme. Astronautai nuvalo odą drėgnu rankšluosčiu, taupydami vandenį ir laiką. Jei tikrai norisi, galima išspausti lašą vandens ir skysto muilo tiesiai ant odos – skysčio burbuliukai prilips prie odos. Tada juos reikia labai lėtai sumaišyti tiesiai ant odos ir patrinti ant kūno, kad jie neatsiskirtų ir nenuskristų. Vandens TKS stotyje išnaudojama labai mažai, nes orbitoje net šampūnas neišskalaujamas – po plovimo, plaukai tiesiog nuvalomi rankšluosčiu.

7. Astronautai kerpasi žirklėmis siurblio pagalba

Ekipažas stotyje gyvena keletą mėnesių, taigi kartais prireikia kirpti plaukus tiesiog kosminėje erdvėje. Tam astronautai naudoja žirkles, prijungtas prie vakuuminio vamzdžio, kuris įsiurbia plaukus ir neleidžia jiems pasklisti po erdvėlaivio kajutę. Tuo pačiu principu veikia ir elektriniai skustuvai.

8. Astronautai Žemėje treniruojasi kaip eiti į išvietę

Nuo kasdieninių vizitų į išvietę netgi orbitoje negali pabėgti. Kad procesas būtų kuo patogesnis, tam yra naudojami prisegami diržai. Asmuo prisitvirtina patogioje padėtyje ir sėdasi. Bet viskas nėra taip paprasta. Kad kosminėje erdvėje nebūtų vandens nutekėjimų, astronautams tenka mokytis dar Žemėje, kad neprarastų nesvarumo ir išvengtų klaidų.

9. Pilvo pūtimas kosmose yra rimta problema

Kosmose uždraustas maistas, kuris sukelia pilvo pūtimą. Ne tik todėl, kad ekstravagantiško maisto mėgėjas piktintų kolegas nemaloniu kvapu, bet ir dėl pavojaus gyvybei. Metanas ir vandenilis, kuriuos gamina žmogaus organizmas, yra sprogiosios dujos.

10. Būtina sportuoti

Nesvarumo būsenoje širdis daug lengviau nešioja kraują po organizmą. Tai pavojinga, nes laikui bėgant, ir trūkstant apkrovos, širdis gali labai nusilpti. Kad išlaikytų formą, astronautai kasdien 2,5 valandos skiria sportui. Tam erdvėlaivyje yra įrengti treniruokliai: bėgimo takelis, veloergonometrija ir simuliatorius, kuris imituoja gravitaciją. Reguliari mankšta taip pat padeda išvengti kojų raumenų atrofijos, nes kosmose raumenys beveik nedirba.

Astronauto gyvenimas atrodo labai keistas. Tačiau žmogaus kūnas greitai prisitaiko prie gyvenimo nesvarumo būsenoje. Grįžę į Žemę, daugybė astronautų gadina daiktus ir daužo indus, nes yra pripratę prie to, kad viskas plaukioja ore.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Sugedo.lt
Sugedo.lt
(39)
(4)
(35)

Komentarai ()