Aptiko didžiausią pasaulyje karstinę urvų salę: užburiantys vaizdai (Video)  ()

Bendra Kinijos ir Jungtinės Karalystės ekspedicijos komanda aptiko milžinišką urvo salę, prilygstančią didžiausiems pasaulio urvams. Tai nutiko Pietų Kinijos Guangsi džuangų autonominiame regione Fengšano apskrityje esančioje Nongle įgriuvoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Urvo salės dydis yra maždaug 6,7 milijono kubinių metrų. Fengšano apskritis pasižymi karstiniu reljefu. Nongle įgriuva yra maždaug dviejų šimtų metrų ilgio, šimto metrų pločio ir 118 metrų gylio.

Įgriuvos dugnas yra milžiniškas urvas, atsiradęs dėl griūčių. Kadangi aplinkui plyti uolos, ekspedicijos komandai teko lėtai leistis į dugną naudojantis viena virve. Kad nuskenuotų įgriuvą, urvus ir požemines sales, ekspedicija naudojosi pažangiomis 3D technologijomis. Įgriuvos viduje yra dvi sujungtos urvų salės.

Čia yra koridorius, salės, įgriuvų duburiai ir daugybė apgriuvusių uolų. Be to, urve taip pat yra nuosėdinių uolienų – akmens stulpų ir urvų kiautų. Pasak komandos narių, 150 metrų aukščio aptikti pavyko pasinaudojant 3D skenavimu. Tai didžiausia pasaulyje karstinė urvų salė – jos aukštis nuo požeminės upės iki angos, pro kurią patenka oras, yra 450 metrų.

Storis nuo urvo salės viršaus iki viršuje esančio kelio paviršiaus tėra keturi metrai, todėl tai yra ir ploniausią salės stogą turintis urvas pasaulyje. Pirmykštė urvo salės aplinka išliko nepaliesta, nuosėdinės uolienos yra puikiai išsilaikiusios.

Šios ekspedicijos rezultatai turi didžiulę reikšmę geologiniams vietinio karstinio reljefo tyrinėjimams ir turizmo išteklių plėtrai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(24)
(0)
(24)

Komentarai ()