Rusijos raketos avarija jau visiškai aiškus reikalas? NASA džiaugiasi, kad „tai buvo ko gero sėkmingiausias nepavykęs paleidimas, apie kokį tik galima svajoti“ ir jau turi aiškų planą, kas laukia ateityje  (1)

Rusiška Sojuz raketa astronautus į Tarptautinę kosminę stotį iškels iki Kalėdų, tvirtina NASA


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-10-24 Rusijos raketos avarija jau visiškai aiškus reikalas? NASA džiaugiasi, kad „tai buvo ko gero sėkmingiausias nepavykęs paleidimas, apie kokį tik galima svajoti“ ir jau turi aiškų planą, kas laukia ateityje  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant Sojuz avarijos, kita TKS įgula turėtų pakilti gruodį, sakė NASA vadovas Jimas Bridenstine'as.

Avarija įvyko spalio 11 dieną, dėl to NASA astronautą Nicką Hague'ą ir kosmonautą Aleksejų Ovčininą gabenusi kapsulė turėjo atlikti avarinį nusileidimą Kazakhstane vos po kelių minučių nuo starto. Incidento tyrimas buvo produktyvus, ir Sojuz raketos tikriausiai ant žemės neužsibus, sakė Bridenstine'as spalio 23 dieną JAV nacionalinės kosmoso tarybos susitikime Vašingtone.

„Tikrai gerai suprantame, kokia yra problema,“ sakė Bridenstine'as. „Dabar aiškinamės dar nuodugniau, kad galėtume užtikrintai vėl jas paleisti.“

Detaliau problemos esmės jis nedėstė. Bet dabar didžiausias dėmesys nukreiptas į vieną iš keturių Soyuz pradinių greitintuvų, kurie prieš skrydį galėjo būti neteisingai pritvirtinti. Roskosmos atstovai sakė užbaigsiantys incidento ataskaitą iki spalio 30 dienos, nors kada šis pranešimas bus paskelbtas viešai, nėra aišku.

Roskosmos atstovai taip pat sakė norintys prieš naudojant raketą astronautų skrydžiams, atlikti tris nepilotuojamus Sojuz startus. Pagal dabartinį tvarkaraštį kitos įgulos startas turėtų įvykti gruodžio 20 dieną, sakė Bridenstine'as.

„NASA persigrupuoja, keičiame planus ir rengiamės vėl kilti,“ sakė jis. „Per pusantro mėnesio laukia ne vienas Sojuz raketų startas, o gruodį tikimės vėl savo įgulą kelti Tarptautinę kosmoso stotį Sojuz raketa.“

Tą įguląsudarys NASA astronautė Anne McClain, kosmonautas Olegas Kononenko ir Kanados kosmoso agentūros siunčiamas Davidas Saint-Jacquesas. Bet Hague'as ir Ovčininas, sveiki ir gyvi ištvėrę spalio 11–osios avariją, savo šansą dar gaus, pažadėjo tiek NASA, tiek Roskosmos atstovai.

„Jie nėra laimingi,“ pasakojo Bridenstine'as. „Jie nori būti Tarptautinėje kosmoso stotyje, ir hegali sulaukti vėl skristi. Tad, esame dėkingi už jų entuziazmą.“

NASA taip pat džiaugiasi, kad Sojuzo avarinė skrydžio nutraukimo sistema spalio 11 dieną suveikė būtent taip, kaip ir turėjo, pridūrė jis.

„Svarbu pažymėti, kad, nors tai ir neįvykęs paleidimas, tai buvo ko gero sėkmingiausias nepavykęs paleidimas, apie kokį tik galima svajoti,“ sakė Bridenstine'as.

Tai buvo ketvirtas naujai sudarytos Nacionalinės kosmoso tarybos susirinkimas, kuriam pirmininkauja JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as. Šiame susitikime pagrindinis dėmesys buvo skiriamas Kosmoso pajėgų steigimui – šeštos JAV kariuomenės atšakos, kuriai prezidentas D. Trumpas skiria prioritetą.

Mike Wall
www.space.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(23)
(1)
(22)

Komentarai (1)